*
Борба с вредителите

СЛЕД КОПКАТА ИСКАМ И АЗ ДА РЕЖА ЛЕНТИЧКА ТУК

|

Да дойде догодина и да пререже лентата на новото предприятие за изкупуване на пашкули и производство на копринени тъкани в Бяла Слатина, си пожела, след като направи първата му копка кандидатът за вицепрезидент на левицата проф. Стефан Данаилов.
Заедно с председателят на управителния съвет на "Тестилен клъстър коприна" инж. Мила Димитрова и досегашният кмет и кандидат за втори мандат инж. Венцислав Василев, обичаният актъор и театрален мастер постави началото на новото предприятие. То е плод на година и половина усилия и преговори от екипа на инж. Василев, докато стане готов проектът за съвместното с холдинг "Клъстър коприна" предприятие "Булеско", което ще превърне Бяла Слатина в център на производството и преработката на пашкули и производството на сурова коприна. Инвестициите, които холдингът ще вложи в него са в размер на 7 500 000 евро, а община Бяла Слатина участва с апортна вноска, като предоставя започнатото и недовършено огромно училище в началото на града и терени за бъдещи черничеви насаждения.
Първият етап от предприятието ще трябва да бъде готов още през месец май 2012-та и да започне изкупуването и преработката на пашкулите, а крайният срок е две години, когато ще е готова и тъкачницата. В самото производство ще бъдат антажирани над 300 работници, а в осигуряването на суровината,на пашкулите, ще заети сериозно още над 3 000 човека. Това са цели семейства, които ще могат да си гарантират един макар и скромен доход. В региона има и традиции, има и условия, запазени са по селата много от черничевите насаждения. В тяхна помощ ще бъдат като партнъори и съветници и научните работници от Опитната станция по бубарство във Враца.
Превръщането на Бяла Слатина в център на бубарството и копринарството е вече реалност, защото един важен социален проект е доведен докрай, той вече е факт.
"Полагайки първата копка на бъдещото предприятие днес, тази дата не е избрана случайно, защото днес е Денят на българските общини, ден, в който за нас една доскорошна мечта става осъществена, решавайки успешно въпросът с безработицата, дръзнали, като една малка община да направим за хората нещо голямо" сподели инж. Василев.
От своя страна Мила Димитрва също подчерта, че тази дата ще остане като особено важна, защото в нея се случва нещо изключително за бъдещото развитие на този отрасъл. На инж. Венцислав Василев тя подари три знамена - българския трибагреник, европейското знаме и знамето на Русия, тъй като на събитието присъстваха представителят на външно търговското представителство Виктор Гавришев и Васил Генов, представител на мажоритарния собственик на холдинга Андрей Малашев. Белослатинското предприятие ще има капацитет 120 000 метра копринен плат на месец. Пазарите са осигурени, твърдят от холдинга, а при непрекъснато увеличаващата се цена на коприната в световен мащаб, производството ще бъде печелившо. Печелившо ще бъде то и за тези хиляди хора от града и селата наоколо, които пак си припомнят обичаите да се хранят с черничева шума бубите, да се отделят от тях жълтите, лъскави пашкули, а че копринените рокли ще са скъпи за повече от местните дами, това си е гарантирано.
Бяла Слатина е отличник в публично частното партнорство и с това съвместно предприятие дава пример за бъдещето на едни такива отношения. Но това не е всичко, там вече е подписан договор за още едно голямо предприятие, за производство на биодизел, "Бяла Слатина-Рубамов", в което препитание ще намерят още 300 безработни от региона. Предприятието ще изкупува 80 000 тона царевичен фураж на година, което гарантира местните селски стопани и освен биодизел, от отпадъка ще произвежда концентриран фураж. То ще стартира също до края на този месец.
"Положението в страната никъде и никак не е добре" сподели Стефан Данаилов. Каза на шега, че рано сутринта с Ивайло Калфин, кандидатът на БСП за президент, са снимали "Непобедимите - 2" и след това и двамата са тръгнали на обиколки. Изрази от сърце радостта от това, което се прави и се случва за хората в този беден край, пожела им повече усмивки, защото това е дефицитът ни в тези дни, а на себе си, след време като отиде да си купува риза, да каже, че иска риза от белослатинска коприна.

След тържествената първа копка на новото предприятие Данаилов и депутатът от левицата Георги Божинов, се срешнаха с белослатинци, изпълнили салона на хубавия Дом на културата в града. Той си спомни, как е бил тук на младини, по време на снимките на "Зарево над Драва", по-късно като млад артист е играл на тази сцена.

"Хората нямат работа и това е основното за да напускат родните си места, хората се обезвериха от лошия преход, но такъв ни беше преходът, лош. Човек е тъжен, когато няма радост около него, когато ги няма децата, когато няма работа" откровено сподели Данаилов. Големият актъор направи прочит на коментарите по повод техния клип с кандидата за български държавен глава Ивайло Калфин, от опонентите и беше категоричен, че има държава но липсва държавността, че ни залива бездуховност, а простащината сред управляващите се превръща в модел на подражание.

"Чалгата ни залива отвсякъде, а управляващите се обръщат към гражданите като към техни подчинени, хората са зависими и има страх. "АЗ"-ът раздава всичко сега" допълни той.
Стефан Данаилов подчерта, че ако за някои президентската институция е слаба, то лично той вижда като една от своите важни функции, ако стане вицепрезидент в това, да бъде гласът на народа, на тези, които досега не са чути, да обединява българите, които вече са навсякъде чрез културата ни . Изрази убеденост, че ГЕРБ с всички средства ще водят жестока битка за всяко кметско място, за всеки пост .
"Не бих желал да живея в такава страна, искам да живея в България. Най- голямата ми болка е това, което виждам в хората, тази мъка, те са пред мен при тези обиколки из страната. Това ме убеждава, че взетото от мен решение са се кандидатирам за тези президентски избори е правилно. Не знам, дали ще доживея, но много бих искал да виждам повече усмихнати хора по улиците, по трамваите в столицата, в магазините, сподели най- любимият български актъор. Според него, президентската институция може да бъде една от пречките на това, които прави сега ГЕРБ .


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар