*
Борба с вредителите

ЕКСТРАВАГАНТНО

|
ЕКСТРАВАГАНТНО

Младият врачански художник Александър Василев-Василевса продължава да провокира обществото със своите любопитни експерименти в стил „Кристо”. Само че той вече не опакова, а по-скоро разголва нещата, за да се видят чрез изкуството непознати човешки измерения на нашия живот.
Както в древността алхимиците са търсели как да превърнат обикновената материя в чисто злато, така сега Василевса търси и намира остроумни начини да превърне баналното и скучното в нещо друго, кипящо от идеи, живот и изненади
ЗА сетивата и мисълта. Поредната „щура” акция бе десантът на лъскави автомобили и 20 шарени картини в ромската махала на село Краводер. Където десетки малки и големи местни обитатели на гетото се превърнаха за 1 час в художници и здраво се потрудиха с гласпапир и остри ножове да превърнат картините в друга художествена реалност. Белязана с болките и разочарованията на всекидневието. Малко грозна и горчива като обикновения живот без ласка и без грим.
Малки и големи роми научиха, че пърформанс е нещо живо и красиво, а също така и вкусно, защото след раждането на изложбата на живо бяха почерпени с вкусни лакомства за труда. А художникът също откри нещо любопитно- как дори в тотална криза, безработица и безпаричие ромите по природен инстинкт се опитват да внесат малко красота в живота си.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар