*
Борба с вредителите

ПО-МАЛКО УЧЕНИЦИ ВЪВ ВРАЧАНСКИТЕ ШКОЛА

|
ПО-МАЛКО УЧЕНИЦИ ВЪВ ВРАЧАНСКИТЕ ШКОЛА

С 666 по-малко са учениците, които утре ще влязат в класните стаи на врачанските училища, 1652 са първолаците. Причините, според Регионалния инспекторат на образованието, са демографския срив, особено силен за нашата област, беднотията, намаляване жизнения стандарт и всеобщото снижаване на стремежа към наука.
Това, което подчерта днес директорът на инспектората Галина Евденова бе, че навсякъде училищата ще посрещнат своите питомци. Извършените ремонти в 53 училища от общо 78 в областта са на стойност 1 757 168 лева, ще има довършителни дейности успоредно с учебния процес само в пет училища и две детски градини, които ще приключат до месец. Навсякъде има назначени учители, като остава дефицитът на преподаватели по английски език, засилва се стремежът в преподавателите към повишаване на тяхната квалификация, но тревожи фактът, че преобладаващата част от учителите са на пенсионна и предпенсионна възраст, а младите учители до 30 години са едва шестима.
От врачанския инспекторат са взели всички мерки и са наложени наказания срещу директорите, позволили си да водят "мъртви души" в учебните дневници и срещу тях да получават средства по делегираните бюджети, а със случая в Помощното училище "Петър Берон" във Враца се занимава и икономическа полиция. Вземат се мерки и срещу истинската битка, която се води особено в малките села за привличане на всеки ученик, с цел запазване на работното място и на училището. Голям е броят на отпадналите ученици, като децата отиват заедно с родителите си в столицата или други краища на страната, а най-често заминават с тях в чужбина.
Има отлив от професионалното обучение, споделиха от инспектората, въпреки нуждата във Враца от 50 шивачи, фирмите са подали тези свободни места, нямало е кандидати и не е сформирана нито една паралелка за обучението на шивачи. Изводът, който правят е, че е разрушена системата на професионалното образование, а бизнесът е все още пасивен.
40 са средищните училища във Врачанско, от утре започват учебните дни в новата Професионална гимназия "Димитраки Хаджитошин", в която се сляха и оптимизираха двете професионални гимназии, по лека промишленост и услуги и гимназията по строителство. Там се открива нова специалност, тъкачество от 8 ученици, която ще е маломерна, но е породена от потребностите на местния бизнес. Открива се едно защитено училище, в Остров, като защитени се очаква да бъдат обявени и училищата в Девене, Тишевица, Камено поле и Лесура. Тези училища се запазват, тъй като на разстояние повече от 20 километра няма друго училище и е допустимо паралелките в тях да са с по-малко ученици. Навсякъде е подсигурено целодневно занимание на първолаците, а от тази есен и на малчуганите от вторите класове.
За първи път се учредява и връчването на наградат на инспектората "Златно сърце", за добри прояви на наши деца. А днес пред директори, учители и граждани, на студентката от СУ "Св. Климент Охридски" и възпитаничка на Природо-математическата гимназия "Академик Иван Ценов" Мария Красимирова Митева тържествено беше връчено почетното отличие "Национална диплома" на министерството на образованието, младежта и спорта. Мария е завършила гимназията с пълно отличие, носител е на множество награди от национални състезания по математика и информатика, на сребърен медал в деветата ученическа конференция в Пловдив, тя е говорител на представителната група на ПМГ "Акад. Иван Ценов", в Деня на "Евроскола" в Страсбург . Владее английски и руски език, ще следва информатика в Университета и твърдо е решила да продължи образованието си тук и да се реализира в България.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар