*

ПРЕСАТА В СЪБОТА

|
ПРЕСАТА В СЪБОТА

Догадките и предположенията за атентата в Бургас срещу израелски туристи продължават да доминират българските вестници и в събота.

"24 часа" цитира вътрешния министър Цветан Цветанов, който казва, че "тротил, около 3 килограма, е взривното вещество при атентата в Бургас".

"Нито за миг колегите не са спрели да работят. Надявам се с общите усилия на евроатлантическите партньори действително да можем да установим повече факти и обстоятелства и мотиви", каза министърът. "Има много голям обем информация, правят се много анализи", допълни още той.

Продължава установяването на самоличността на атентатора, констатира изданието.

"Труд" отново разкрива сензация: атентаторът имал майка от Финландия и баща арабин.

Финландия и държава от американския континент бяха включени вчера в разследването на атентата на летище Сарафово, научи "Труд". При терористичния акт загинаха 7 души - петима израелци, един българин и терористът самоубиец.

Двете държави са получили задачи във връзка с установяването на самоличността на камикадзето. Според непотвърдена от полицията информация една от версиите е, че по произход той е от смесен брак между финландка и арабин, информира изданието.

Вчера Швеция отрече поредните спекулации, че атентаторът е гражданин на скандинавската страна, който лежал дълго време в американския затвор в Гуантанамо.

В същия вестник министърът на външните работи Николай Младенов заявява, че няма специална причина, поради която именно България е избрана за извършването на атентата.

Търсели са място, където да атакуват израелски туристи, както това вече беше направено в не една страна по света, заявява Младенов в специално интервю за "Труд".

Министърът отхвърля намеците, че България не е била подготвена за подобен атентат.

Фактът, че в рамките на по-малко от денонощие службите ни успяха да извадят снимки на заподозрения, да се установи неговото движение, показва, че системата е наистина много професионална, казва Младенов и продължава: В Лондон от едно до две денонощия беше времето за идентифициране на извършителите, а Великобритания има много по-голям опит с тероризма. На нас това ни е за първи път, но пак реагирахме наистина професионално.

Всеки един от нас сега трябва да направи за себе си анализ какво говорим, как го формулираме, достатъчно чувствителни ли сме. Това е част от узряването на обществото - да, такъв риск има, той може да се управлява, да се минимизира и разчитаме на професионалната реакция на всички системи в страната, смята Николай Младенов.

"24 часа" предлага един доста объркан анализ на станалото в Бургас, като го свързва с обстановката в Сирия, Ливан, Иран и Израел.

Изводът от серията слухове и непотвърдени подозрения е, че : За съжаление се случва големите политики да водят до страдания на нищо неподозиращи прости хорица. Това е грозната реалност и със сигурност не се предвижда скоро тези изстъпления да престанат. Това, което би трябвало да притеснява нас, българите, оттук натътък, е фактът, че вече не можем да живеем като застраховани от подобни ужасии. След като толкова много искаме да сме в играта, трябва да сме наясно за някои от неприятните й страни.

"Стандарт" информира, че "агенти на МОСАД плъзнаха по морето". За несведущите ще поясним, че става дума за израелската тайна служба МОСАД, а морето е нашето - Черното.

Десетки тайни агенти на МОСАД са по морето. Безкомпромисните антитерористи осигуряват спокойствието на своите съграждани от Израел, които не се уплашиха от кървавия атентат и продължават почивката си в нашите хотели. Други от агентите съвместно с нашите тайни служби работят по разкриването на евентуалните съучастници на камикадзето. Сред най-успешните акции на МОСАД е елиминирането на терористите, които окървавиха олимпиадата в Мюнхен през 1972 година, пише изданието.

Освен израелските спецове в България са и агенти от Интерпол. Те са предоставили на родните ченгета базата данни на агенцията, която съдържа 33 млн. справки, включително за 2,5 млн. американски паспорта, обявени за изгубени или откраднати. Разследващите откриха край останките от тялото на терориста от "Сарафово" фалшива шофьорска книжка от Мичиган, информира "Стандарт" в характерния си стил.

Вестник "Сега" обобщава най-пълно противоречията в информациите, които се появяват, след това изчезват по неизвестни причини:

Два дни след атентата на бургаското летище Сарафово противоречията в обясненията на отговорните с разследването власти се задълбочават. Всяко следващо обяснение отрича предходното, а от данните излизат абсолютно нелогични връзки. 48 часа след терористичния акт все още не се знае видът на взрива, но пък вчера се промъкна информацията, че устройството може би е съдържало сачми. Не е ясно почти нищо за атентатора, но се знае, че е бил в България между 4 и 7 дни. Бяха обявени местата, където е пребивавал - Равда и Поморие, но после се оказа, че това са само версии и нищо сигурно няма. Като капак вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че спира информациите за хода на разследването.

Окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова заяви сутринта вчера, че е установено къде извършителят е прекарал деня преди експлозията. "Денят преди взрива лицето е пребивавало на територията на с. Равда", обясни тя. Чапкънова допълни, че предполагаемият атентатор се е опитал да наеме кола в Поморие, но до сделка не се стигнало, защото собственикът на фирмата се усъмнил в шофьорската му книжка. Същият документ бе открит след взрива, а от МВР обясниха, че става дума за фалшива книжка от американския щат Мичиган.

Само няколко часа по-късно след оперативка с вътрешния министър Цветан Цветанов обаче Чапкънова излезе с друга теория - престоят в Равда и Поморие бил само версия. "Беше заявено категорично, че не може да се установи къде точно е пребивавало лицето", обясни тя. "Това, което каза прокурорът, е една от възможните предпоставки за пребиваването на територията на страната. Нека спрем дотук", намеси се и Цветанов и обяви, че това ще е последният извънреден брифинг и оттук насетне информация ще се дава само когато разследващите преценят.

Коментатор на вестник "Сега" търси паралели между ослепяването на армията на цар Самуил през Средновековието с атентата в Бургас. Коментаторът смята, че българските държавници и политици са показали "колко са жалки".

"Новинар" се отклонява от централната тема, като информира, че българите, работещи в чужбина са изпратили още повече пари от нормалното на свои близки и роднини в страната: Емигрантите върнаха рекордна сума пари у нас. Живеещите в чужбина българи са изпратили в страната ни с почти 10 милиона евро повече през май тази година в сравнение с година по-рано. Средствата възлизат на общо 78,2 милиона евро, сочат данните на БНБ. Така се надвишава и впечатляващата сума от 72 милиона евро през март.

Най-високата месечна сума, изпращана от емигрантите през миналата година, е била 77 милиона евро и е отчетена също за месец май. Средно на месец през 2012 г. са изпращани по 67,8 милиона евро. Общо 339 милиона евро са налели у нас постоянно живеещите зад граница за първите пет месеца на 2012 г. През същия период на миналата година средствата са били в размер на 334 милиона евро. За цялата 2011 г. пък сумата възлиза на 770,1 милиона евро, съобщава "Новинар".


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар