*
Борба с вредителите

АВАНГАРДНО

|
АВАНГАРДНО

Продължаваме темата за художествения десант на авангардиста Александър Василев-Василевса в ромската махала в Краводер. Един любопитен социален експеримент, който поставя съдбоносни въпроси, чиито отговори сякаш никой у нас не търси. А бъдещето на нацията и държавата се решава именно днес на социалното дъно, твърди младият врачански художник. Вижте защо в следващия репортаж.
Българските села обезлюдяват и опустяват, но ромската махала във всяко от тях е пълна с живот и с деца. Циганското гето е най-бедният квартал, но той има огромно богатство, което никой в държавата не цени. Това е живата сила и енергия, за съжаление изоставени да се похабяват сред безработица и мизерия. И ето го Василевса – докарва 20 свои ценни картини и ги подлага на жесток експеримент- ромите да ги стържат и драскат колкото могат. За да докаже, че тази енергия може да твори добро, ако има кой да я впрегне в съзидание и творчество.
Изложбата пърформанс в ромската махала мина и замина, остава вълнението на участниците, събудената у тях надежда, че обществото ще им окаже повече внимание, ще им даде възможности за социално включване не на харта и хартия, а в реалното всекидневие. Дали експериментът на Василевса ще си остане буря в бутилка бира и глас в бюрократичната процедура, това предстои да видим. Даваме гласност на експеримента с надеждата, че тъжната реалност може да се промени.Защото не може от една страна да инвестираме милиони за добив на алтернативна енергия от вятъра, а в същото време да пилеем колосална човешка енергия на вятъра.В такова общество нещо не е наред.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар