*
Борба с вредителите

ПРЕДАВАТ ОФИЦИАЛНО АНТИЧНАТА И СРЕДНОВЕКОВНА КРЕПОСТ „КАЛЕТО“ НА ОБЩИНА МЕЗДРА ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНО УПРАВЛЕНИЕ

|
ПРЕДАВАТ ОФИЦИАЛНО АНТИЧНАТА И СРЕДНОВЕКОВНА КРЕПОСТ „КАЛЕТО“ НА ОБЩИНА МЕЗДРА ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНО УПРАВЛЕНИЕ

Областният управител на Враца определи комисия, която да присъства и организира предаването на античната и средновековна крепост „Калето“ от Министерството на културата на Община Мездра. Предаването за безвъзмездно управление ще стане на 12 октомври в 11 часа на място.

Археологическият обект е публична държавна собственост и е обект от национално значение. Площта му е 2 560 кв. м. За него Областният управител издаде акт за държавна собственост на 31 март тази година. „Калето“ се предоставя безвъзмездно за управление на Община Мездра за срок от 5 години след приключване на дейностите по проект „Историята, културата и природата - туристическите атракции на община Мездра“, финансиран по ОП „Регионално развитие“. Решение за това взе Министрески съвет на заседанието си от 9 септември тази година. Екипът на областния управител реагира бързо, за да бъде изпълнено то. За целта беше сключен договор на 16 септември 2011 г. между Областния управител и Кмета на община Мездра.

Проектът има за цел да развива туризма в града. Предаването за безвъзмездно управление на общината от страна на държавата е задължително условие за реализирането му. Проектът е на стойност 3 млн. 977 хил. 489 лева. Той ще се изпълнява 20 месеца. Предвижда реставрация и експониране на археологическия комплекс „Калето“ и превръщането му в основна туристическа атракция в общината. След реализацията на проекта поддръжката и стопанисването на целия комплекс се поемат от Община Мездра.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар