*
Борба с вредителите

ПЕЩЕРНИЯТ ЧОВЕК ВЛЕЗЕ ВЪВ ВРАЧАНСКИЯ СЪД

|
ПЕЩЕРНИЯТ ЧОВЕК ВЛЕЗЕ ВЪВ ВРАЧАНСКИЯ СЪД

Заловеният на 22 февруари и разследван за три извършени убийства Михаил Лещарски, познат повече като "пещерният човек", днес бе докаран окован в тежки вериги във врачанския окръжен съд. Той не пожела да бъде сниман, не отговаряше и на въпросите на журналистите.
Съдийският състав, ръководен от съдия Христина Михайлова даде начало на делото срещу Лещарски за извърщен на 12 август 2009-та година грабеж при условията на опасен рецидив със заплаха и насилие. Срещу него е повдигнато обвинение по член 199, ал.1, точка 4, който предписва строг затвор за над десет години. На този ден в Люти дол, криещият се по врачанските лозя и пещери Михаил нахлул в дома на сега 83-годишната Мария Иванова и откраднал 60 лева и мобилен телефон от старицата, употребявайки заплахи и насилие. Задържаният през февруари тази година, след полицейски операции, издирвания и ограждения на спирката край Струпец 52-годишен престъпик се е криел дълго време в карстовите дупки край Мездра.
В София се гледа делото срещу него за убийството на 59-годишната Елена Томова от Владо Тричков. През същия август на същата 2009-та година тя е убита зверски, като по тялото и са извършени ритуални действия. Михаил Лещарски е вероятният извършител на още две убийства във Врачанско. На 82-годишнияат Йордан Цолов от Старо село и на 75-годишният сляп възрастен мъж Владимир Тошевски от Горна Кремена.
В столичния съд, "пещерният човек" се призна за виновен за убийството на жената от квартал Ромча на село Владо Тричков, като смекчаващш вината му бяха посочени тежкото му детство, побоите и изтезанията, които е понасял от баща си, а има съмнения, че именно той е изнасилил преди години майка си. Половината от живота си, 26 години, Лещарски е прекарал по затворите. В момента, в който е излязал иззад решетките, месеци наред той се е приютявал в изоставени къщи и постройки по мездренските и врачанските села, крадял е от къщите, за да преживява, подслонявал се е и по многото пещери в района.
Пред съдия Михайлова днес той не се призна за виновен за извършения грабеж в Люти дол, такъв според него няма. В съдебната зала бяха разпитани още двама свидетели. Възрастната нападната и ограбена жена Мария Иванова не се яви и съдът ще трябва да установи, дали въобще е в състояние да стои в залата, или ще бъдат прочетени показанията и, дадени по време на досъдебното разследване. Не се явиха още двама от призованите свидетели, затова делото беше отложено за 25 октомври.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар