*

ЛЮБОВ, МЕЧТИ И СПОМЕНИ

|

"Свързвайте сегашното с любовта, обичайте града си, обичайте хората около вас, обичайте вашите близки, вашите преподаватели. Бъдещето, това са мечтите ви и колкото и да е важна икономиката, панацеята е в духовната сила , която извисява народния дух и е решаваща за развитието на нацията, не се страхувайте да мечтаете. А миналато, това са спомените, като част от каузата, за която си работил и защитавал. Бъдете честни и открити, създавайте. Духовното и пиететът към българщината са приоритети на Великотърновския университет, нека станат и ваши, а той е гаранция за знания и високо образование на европейско ниво".
С тези напътствия към младите в своята академична реч днес ректорът на Великотърновския университет "Свети свети Кирил и Методий", проф. д-р Пламен Легкоступ обяви старта на така желания от врачани филиал наа Великотърновското висше учебно заведение, едно от най-реномираните в страната. На тържественото откриване на академичната учебна година присъстваха, от университета майка доцент Розалина Митева и новият директор на филиала във Враца, доцент д-р Маринела Михова, депутати, областният управител, общински ръководители.

В залата бяха и голяма част от първокурсниците, 65-те студенти, с които започва прославата на Враца вече като истински студентски град. Водосвет за успех на врачанското висше учебно заведение и здраве на всички преподаватели, студенти и присъстващи, отслужи епископ Киприан,който благослови откриването на университетския филиал.
Преди 130 години, именно тук се поставя началото на педагогическото образование като се открива едногодишен курс. Един от основоположвиците в бъдещото развитие на педагогическото учение във Враца е проф. Михаил Герасков, първият директор на Висшето педагогическо училище през 1921 година. След това, поставено на тези основи, неговото развитие минава през Педагогически институт, а в последните години и Колеж. С Указ на Министерския съвет от 9 септември тази година, колежът е вече става филиал на Университета във Велико Търново. В него ще се обучават в степените "бакалавър" и "магистър", по специалностите педагогика и начална педагогика, а на тяхно разположение е богатата, с 20 000 тома литуратура библиотекаи модерна компютърна зала.
От професор Легкоступ, доцент Михова получи дар икона с образите на двамата първоучители и закрилници на Европа и знамето на филиала, което е същото като знамето на Великотърновския университет "Свети свети Кирил и Методи"


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар