*
Борба с вредителите

ГОЛЕМИТЕ ПРОЕКТИ В ГРАДА ЩЕ СЕ ГРАДЯТ ОТ ВРАЧАНСКИ ФИРМИ

|

Задачата, която си е поставила кандидатката за кмет на Враца инж. Петя Аврамова и екипът, който се готви да сформира е, спечелените големи инфраструктурни проекти от общината, да бъдат изпълнявани от местни фирми. В това тя бе подкрепена и от депутатът Николай Коцев на срещата с представители от строителния бранш.
"Ще работим, за да печелим още проекти нужни за Враца по европейските програми, ще довършим реализирането на стартиралите и ще привлечем в тях предимно врачански строители, за да останат тези средства в града ни" заяви кандидат-кметът Аврамова.

Преди това, областният управител Пепа Владимирова сподели, че вече се водят разговори за определени облекчения за бизнеса, като даде пример с разширяващия се в региона бизнес с врачански мрамор, където амортизацията на машините може да бъде намалена от пет на три години. С гордост съобщи, че само преди ден е ударена първата копка на разширението и ремонта на пътя по Искърското дефиле, започва ремонт и на пътя Петрохан - Борован - Бяла Слатина в часта на нашата област, очаква се прословутото разширение на пътя Ботевград - Мездра да стартира през май догодина, през пролетта може да започне и работата по околовръстното на Враца, а ремонта на Е-79, в частта минаваща през града ни, разделена на три части, ще стартира от следващата седмица.

В направеният отчет за миналия мандат в областта на инфраструктурата и строителството, за което отговаряше, г-жа Аврамова, тя посочи вложените 5 330 000 лева за ремонт на пътната инфраструктура за четири години, инвестираните близо половин милион в енергоефективно осветление на улиците на града, ремонт и обновяване на редица обшествени сгради със социално значение, в които по различните програми са вложени много средства, като само за ремонт, обновяване и модернизиране на училища, детски градини и ясли, в обновяване на част от образователната инфраструктура, са вложени шест милиона лева.

Приоритет за кметския кандидат на ГЕРБ ще бъде довършването на проекта за газификацията на града, а до края на 20015-та и на големия проект за водата на Враца. През следващите четири години тя е заложила в програмата си и реализация на проект за превенция на риска от наводнения в общината, като ще се направи корекция на Медковско дере и аварийни ремонти на язовир "Косталево ", ще бъдат укрепени свлачищата в Горно Пещене и Веслец .

Аврамова сподели, че поради неудачният избор на фирма изпълнител има проблеми при строителството на клетката и сепариращата инсталация на разширението на депото за битови отпадъци, които се надява да бъдат преодолени, фирмата зпълтилен да спази сроковете и в края на октомври обектът да бъде готов. Там са осигурени от централния бюджет близо 7 милиона лева. Най-голямата отговорност през следващите месеци и години ще бъде изпълнението на мащабния проект за Водния цикъл на Враца, на стойност над 136 милиона лева. Стартирал още при предишното управление, предвижен по времето на Тотю Младенов, забавен поради проектантски грешки и пропуски, има вероятност той да стартира. Разработени са вече тръжните документи и обявени обществени поръчки по закона, сключени са четири договора. Предстоящото подменяне тотално на водопреносните и канализационните тръби, изграждането на нови такива, разширението на мрежата, изграждането на пречиствателна станция и на довеждащ водопровод от Среченска бара, преасфалтирането след това на разкопаните и трудни за преминаване улици, се отговорни задачи, които стоят пред строителите на от Врачанско. Те пък поискаха по-голяма яснота и прозрачност при провеждането на търговете за обектите в общината, да не се допуска поставянето пред тях на допълнителни, невлизащи в закона изисквания, повече яснота и контрол. Като председател на браншовата камара на строителите, Тодор Топалски призова строителните фирми от региона да обединят усилията си при изграждането на Водния цикъл. Строителите поискаха и ревизиране на таксите за строителство и разрешителните. Те бяха похвалени и от областния управител Пепа Владимирова и от кандидатът за кмет Петя Аврамова, че имат волята ,силата и куража да учстват в големи търгове, където съизмервайки се с най-мощните строителни фирми, печелят някои от обектите.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар