*
Борба с вредителите

366 000 ЛЕВА СА ИЗПЛАТЕНИТЕ ЗАПЛАТИ СЛЕД ПРОВЕРКИТЕ

|
366 000 ЛЕВА СА ИЗПЛАТЕНИТЕ ЗАПЛАТИ СЛЕД ПРОВЕРКИТЕ

366 000 лева са изплатили нередовни работодатели, като задължения към своите служители и работници само в последния месец, от началото на годината внесените суми са за 2 825 000 лева. Въпреки това с огромни задължения остават болниците в Бяла Слатина и Оряхово, фирма в Зверино.
Това съобщи на редовния брифинг директорът на Регионалната инспекциия по труда Румен Младенов. При плануваните за месеца 97 проверки, инспекторите са извършили 217 ревизии. 185 са обследваните предприятия, като вниманието е било насочено предимно към малките и средни фирми. 695 са констатираните нарушения, съставени са три акта за неизпълнение на дадени предишни предписания, връчени са 643 задължителни предписания, спрени са от работа 12 опасни машини и съоръжения. Според Младенов, по време на криза най-големите нарушения, които работодателите правят са нередовното изплащане на възнагражденията, работа на граждански, вместо по трудови договори или въобще без договори, невнасяне на осигуровки въобще, или само в минимален размер. Вторите по тежест нарушения са свързани с условията на труд, безопасността и хигиената на работа. Съставените 42 акта на работодатели и фирми, 12 на еднолични търговци са до хиляда лева, акт за неизползване на защитни средства има и един работник, сумата е от 20 до 100 лева.
Глоби са наложени и на длъжностните лица, отговарящи за работата на обектите, където се случиха три трудови злополуки-на строителството на новия приют за бездомни кучета и на фирма "Жилас", за злополуката станала при ремонта на мелничния силоз в Бяла Слатина, където освен необезопасеното скеле, което бе премахнато след това, не е имало и оценка на риска.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар