*

ТОП СЪВЕТИ ЗА ПЛАНИРАНЕ НА СЕМЕЕН БЮДЖЕТ

|
ТОП СЪВЕТИ ЗА ПЛАНИРАНЕ НА СЕМЕЕН БЮДЖЕТ

Правилното планиране на семейния бюджет е в основата на добрия финансов живот, семейното щастие, разбирателство и мир. Тежките финансови затруднения поставят на сериозно изпитание не само финансовия, но и семейния живот. Това превръща правилното планиране на бюджета в основа за семейното благополучие.

При планиране на семеен бюджет важно е на първо място да определите дали той ще е общ и с обща каса, отделен за всеки член на домакинството, или ще предпочетете да имате общ бюджет, но и да имате право всеки да заделя определени средства за себе си, които да харчи, както реши.

От помощ за съставяне на семейния бюджет са:

-        Правилното определяне на нуждите и приоритетите на домакинството. Ако вие държите на екскурзии, а половинката ви желае повече средства за образование например, ще срещнете трудности в съставянето на бюджета.

-        Правилно изчисляване на приходите и разходите. Не пропускайте да вземете под внимание всички приходи и разходи – дори най-дребните, както и неочакваните. Не вписвайте несигурни приходи, които може и да не получите.

-        Отделете перо за екстремни ситуации – като спешна нужда от ремонт на автомобила или жилището, покупка на уред, ако вашият се развали, лекарства или друг неочакван разход. Не е възможно да изчислите сумата точно, тъй като никога не знаете какво ви е подготвила, но наличието на подобно перо и буфери, покриващи подобни разходи, ще ви бъдат от съществена полза, за да не изпитате сериозно финансово затруднение.

-        Планирайте разходите за почивки, екскурзии и забавления предварително. Ранното записване и резервиране спестява средства и ви помага да изготвите акуратно бюджета си.

-        Ако планирате да теглите кредит, използвайте кредитен калкулатор, който ще откриете на сайта на финансовата институция, за да изчислите дължимата месечна вноска и да я вземете предвид при съставянето на бюджета. Това ще улесни и погасяването на кредита, както и ще допринесе за сигурността и финансовото ви благополучие.

-        Не пропускайте плановите разходи – винетки, гуми за автомобила, планиран ремонт, таксите за университета. Повечето от тези разходи може да изчислите със завидна точност и това да помогне за съставяне на по-точен бюджет, подпомагащ стабилното ви финансово състояние и спокойния семеен живот.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар