*

ПЪЛЕН ЦИРК ОКОЛО СЕРОВЪГЛЕРОДА НА “КАМИБО”

|

Сто и десетте тона серовъглерод, които разбуниха духовете във Враца през последния месец, скоро ще бъдат изнесени от територията на града. Вече е намерена фирма, която има интерес да вземе веществото, което вече 20 години отлежава в ТЕЦ-а до „Химко“.

„В най-бърз порядък намерихме реализация на продукта и, както обещах, той ще се махне от територията на града“, заяви шефът на фирма „Камибо“ и народен представител от ГЕРБ Станислав Попов.

Междувременно екоинспекторът от РИОСВ-Враца Георги Караиванов, който също присъства на срещата, заяви, че приветства действията, но те са закъснели и идват според него в резултат на медиен натиск.

„Всеки може да си мисли, каквото иска. Аз поех ангажимент и го изпълнявам“, категоричен бе Попов и каза, че отдавна е работено по въпроса с извозването на субстанцията. Той уточни, че предстои да се подпише договор и да се състави подробна организация за премахване на серовъглерода, в която участие ще вземат полиция, пожарна, еколози и инспектори по безопасност на труда. Първо обаче, в рамките на 10-12 дни ще се монтират помпени и азотни станции, които са необходими, за да стартира процедурата по извозването. 

Стана ясно, че акт заради липсата на локална оповестителна система за аварии все пак ще се състави на фирма „Камибо“. Ако обаче веществото бъде извозено в бърз порядък, той ще се прекрати и до наказателно постановление няма да се стигне, уточни Георги Караиванов от РИОСВ.

Накрая инспекторът обяви, че според него проби във въздух и вода за теч на серовъглерод не са правени и съобщението, което екоинспекцията в града разпространи до медиите, е подвеждащо за обществеността.

Междувременно срещу Караиванов е подаден сигнал в Министерство на околната среда и водите, в който се твърди, че инспекторът саботира фирма "Камибо" и всява смут сред населението. Жалбата е входирана от депутата Станислав Попов. 

Остава въпросът защо и как се позволява служител и управа на РИОСВ да лансират две напълно противоположни версии пред обществото? Изобщо – що за цирк се разиграва пред очите ни?

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez