*

ОБСЪЖДАТ ПРОБЛЕМИ НА ОБРАЗОВАНИЕТО

|
ОБСЪЖДАТ ПРОБЛЕМИ НА ОБРАЗОВАНИЕТО

"Намаляването на демографската криза и нискообразованото население е пряко свързано с увеличаването на учителските заплати", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на дискусията „Демография и образование“.

В развитите държави преподаватели стават учениците с най-висок коефициент на интелигентност, а в България студентите по педагогика са показвали среден успех в училище, констатира той и подчерта, че планираното увеличение на учителските възнаграждения (те трябва да станат средно с 20% над средната заплата за страната) е стъпка тази посока.

За да прекъснем спиралата на неграмотността, трябва да има задължително образование и мотивирани учители, посочи министърът. С други думи, държавата трябва да обхваща децата в задължителни групи в детските градини от възможно най-ранна възраст, за да може невладеещите български да го усвоят и да могат да продължат в училище наравно с останалите.

Там, където семейството отсъства или е слабо, държавата трябва да е силна, смята министърът.

Според него спирането на децата от задължителните предучилищни групи или от училище трябва да е престъпление, а родителите да носят наказателна отговорност за това.

Според него помощите за бедните семейства трябва да се дават под формата на обучителни дейности и учебници, а не като пари и храна. Според Вълчев учителите могат много по-искрено да преценят от какво имат нужда децата от родители, които си купуват алкохол с парите от помощите.

Доц. Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека при БАН напомни тревожната статистика за раждаемостта у нас: образованите жени между 19 и 49 г. раждат средно по 1.2 деца, тези с основно и по-ниско образование - средно по 2.6. Щом интелитентните хора не могат да си позволят да имат деца у нас, значи държавата не прави нужното. 

У нас ромите висшисти са 0.5%, при българите процентът е 25.6. Ромите без образование са 21.8%.

По темата за интеграцията на ромите се включи вицепремиерът Валери Симеонов, който също участва в дискусията.

"Има семейства, които учат и работят и след едно-две поколения не се различават от нас. Но за да можем да интегрираме повече роми, трябва да премахнем затворените гета. Те са извор на престъпност. Именно там детето на роми, което иска да учи, ще бъде спряно и ще бъде научено как да проси и краде", каза Симеонов.


ОЩЕ ОТ "С/ЪС/ КОМЕНТАР"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez