*

НОВИ РЕШЕНИЯ НА СТАРИТЕ ПРОБЛЕМИ В СЕЛАТА ПРЕДЛАГАТ МЛАДИ ХОРА В 4 ОБЛАСТИ НА СТРАНАТА

|
НОВИ РЕШЕНИЯ НА СТАРИТЕ ПРОБЛЕМИ В СЕЛАТА ПРЕДЛАГАТ МЛАДИ ХОРА  В 4 ОБЛАСТИ НА СТРАНАТА

Като част от Предизвикателството за социална промяна на Фабрика за идеи 9 екипа млади градски хора се включиха в 4-дневно приключение в 8 български села, търсейки иновативни решения на наболелите проблеми там 30 младежи решиха да инвестират времето и креативността си за съживяването и обновяването на 8 села в 4 области на страната, като се включиха в провокативния 4-дневен игрови формат Предизвикателството за социална промяна на Фабрика за идеи.

Идеята е млади градски хора от различни професии и населени места да се гмурнат за няколко дни в селското ежедневие, като дадат всичко по силите си, за да се подобри качеството на живот там. Участниците получиха своите мисии на 11 април вечерта и се гмурнаха в решаването на проблеми в селата Манастир и Дряново (община Лъки, област Пловдив), Ново село и Иново (област Видин), Челопек и Косталево (област Враца), Пожарево и Долна Малина (Софийска област).

Предизвикателството разпалва местния променотворчески дух за пета година и има зад гърба си 10 града партньори и над 400 участници. Доверените местни партньори през 2019 са сдружение „Видински фонд „Читалища“, читалище „Огнище 1930“ (Челопек), Vratsa software, местните кметове и кметски наместници.

Отборите, които участват, не се състезават, а имат обща цел: облагородени български села, подходящи за живот за всички възрастови и социални групи, с подновен икономически, културен и туристически потенциал. Предизвикателството е и по-краткият вариант на друга програма на “Фабрика за идеи” със същата цел - Резиденция Баба, която ще се проведе през септември тази година във видински села за 1 месец.

Социално ангажираните младежи, които се включиха в Предизвикателството, са от най-разнообразни професионални сфери и от всички части на страната, а това, което получават за своето участие, е възможността освен да се докоснат до различна за тях реалнсот, също и да научат как да прилагат съвременни методи, базирани на дизайн мислене (design thinking), в решаване на общностни проблеми; как да реализират идея от А до Я, чийто вдъхновител е местната общност, как да включат истинските нужди и желания на хората в този процес, как да намерят подкрепа за идеите си. В цялото това приключение, те са подкрепени от менторите на “Фабрика за идеи” и специален наръчник с методи и съвети за работа с местни общности.

От 11 до 15 април участниците работиха на терен в търсене на нови решения на конкретни за всяко село проблеми, формулирани от местни хора, а на 15 април всеки екип представя пред местните хора идеите си за решения, очаквайки искрена обратна връзка така, че решенията да са желани и реализуеми на местна почва. Някои от проблемите в различните села, по които работиха и участниците в Предизвикателството, бяха:

 

-       намаляването на качеството на общностните събирания - трудно събиране на общността било то по време на празник, било по повод на обща кауза/ нужда;

-       липса на качествени отношения с хората, преместили се да живеят от града в селото и използващи го като вилна зона;

-       липса на достъп до ново културно съдържание;

-       липса на редовни медицински услуги;

-       липса на адекватни пространства, служещи като общностен и/или културен център;

-       рушащи се и неоползотворени обществени сгради и изоставени домове и др.

 

Сполучливите идеи ще продължат пътя си в националния IDEAS CAMP с ментори експерти през май 2019, когато и ще представят за пръв път разработените идеи пред широка публика с цел набиране на нужните подкрепа, ресурси и средства за реализирането на идеите. Най-сполучливите идеи, които успеят и да се реализират, ще бъдат представени по време на международния форум за социална промяна чрез емпатия EMPATHEAST 2019, който ще се състои в Европейската столица на културата Пловдив през октомври тази година.

 

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ЗА СОЦИАЛНА ПРОМЯНА Е ЧАСТ ОТ ПРОЕКТ “ИНКУБАТОР ЗА СОЦИАЛНИ ИНОВАЦИИ”, КОЙТО СЕ ИЗПЪЛНЯВА В ПАРТНьОРСТВО С ФОНДАЦИЯ “ПЛОВДИВ 2019” И Е ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА НА ПЛОВДИВ – ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019.

 

 

КОГА И КЪДЕ МОЖЕТЕ ДА ЧУЕТЕ РЕШЕНИЯТА ПО СЕЛА :

 

15 АПРИЛ

  • с. Долна Малина (София) - в 18.30 ч в читалище “Васил Левски”
  • с. Пожарево (София) - в 18.30 ч в читалище “Васил Левски 2012”
  • с. Дряново (Пловдив) - в 17.00 ч в читалище “Васил Коларов 1998”
  • с. Манастир (Пловдив) - в 11.00 ч в читалище “Илия Добрев 1899”
  • с. Челопек (Враца) - в 18.30 ч в читалище “Огнище”
  • с. Ново село (Видин) - в 11.00 ч в читалище “Земеделец 1874”
  • с. Иново (Видин) - в 15.30 ч в читалище “Паисий”


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez