*

БЛЕСТЯЩ ФИНАЛ НА ЛЕТНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ОПЕРАТА И БАЛЕТА ВЪВ ВИДИН

|
БЛЕСТЯЩ ФИНАЛ НА ЛЕТНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ОПЕРАТА И БАЛЕТА ВЪВ ВИДИН

С популярния балет по музика на Чайковски "Спящата красавица" беше закрит фестивала Летни вечери на операта и балета „Баба Вида”. Любимата на малки и големи приказка оживя на сцената на площад „Бдинци”. Тя завладя зрителите с магията на танца и пресъздаде вечния конфликт между доброто и злото.

На представлението присъстваха кметът на Община Видин Огнян Ценков, областният управител на Видин Албена Георгиева, областният управител на Монтана Росен Белчев, представители на общинското ръководство и др.

Една от звездите в представлението бе прима балерината на Софийската опера и балет Марта Петкова, в ролята на Аврора. Със своята великолепна техника и неподправена грация тя придаде неповторима атмосфера и магичност на спектакъла. Примата е носител на много национални и международни награди. През 2011 година й е връчена Кристална Лира за постижения в балетното изкуство и спектакъла „Лебедово езеро“.

Солистът на Софийската опера и балет Никола Хаджитанев, който изигра Дезире, също е носител на редица престижни отличия. Той грабна вниманието на публиката с виртуозност и талант. На фона на неповторимата музика на Чайковски, балетът на Държавна опера Русе очарова с приказна романтика. Хореографията е на Мариус Петипа, а режисурата е дело на Калина Богоева. Публиката изпрати с бурни аплодисменти изпълнителите на популярния балет.

Огнян Ценков закри фестивала с думите: „Позволете ми като кмет на Община Видин да благодаря от името на нашите съграждани на Държавна опера Русе за прекрасните спектакли, които ни представиха - оперетата „Царицата на чардаша“ и балета „Спящата красавица“. Сърдечно благодаря на Държавна опера Стара Загора, която постави началото на Летните вечери на операта и балета с непреходната „Травиата“, както и на оркестрантите от Видинската Симфониета, които се справиха блестящо със своята роля” - каза той. Кметът благодари за съдействието и на всички институции, на доброволците и на колегите от Община Видин, допринесли за реализирането на този емблематичен културен проект.

Второто издание на фестивала за опера и балет, който организира Община Видин и тази година се радваше на небивал интерес от страна на видинчани и гости на града от страната и чужбина.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez