*
Борба с вредителите

ЗЛОБА

|
ЗЛОБА

Kafene.net

Трагедията, случила се на един бивш заместник-министър, предизвика вълна от злорадство и откровена злоба в интернет форумите. При катастрофа, вероятно по негова вина, загиват двама души.

"Самозабравил се", "Бащата на загиналите няма ли пушка", "Откъде има пари за такъв джип"...

Публиката много обича да се умилява от драмите в турските сериали, но фактът, че в катастрофата е пострадало 7-годишното дете на бившия зам., някак убягва на коментаторите, вперили поглед в джипа му.

Бившият заместник-финансов министър Красимир Катев не може да разчита на симпатии. Геният на българския народ, както бе казал Елин Пелин, е този на завистта. С образованието и кариерата си Катев не може да очаква милост. Особено в държава, където присъдите се раздават по телевизията.

В същото време по същите тези форуми и не само в тях се проявяваше явна симпатия към Жоро Милионера, крадците на 2-та милиона лева край Севлиево и всякакви други бандити. За масовото одобрение към стоящите на по-високо равнище представители на тези среди няма смисъл да се говори. То си проличава на изборите.

Значи ако някой спечели пари с директна кражба и пищов в ръка е добре, хайдутин-закрилник е, а ако го направи с ум - не е добре, чорбаджия е /както казваше Жан Виденов/. Такова изглежда е масовото съзнание.

Има и нещо друго - Катев е "бивш". Когато той беше заместник, шефът му Милен Велчев беше най-харесваният български политик. Анализатори в чужбина изненадано отбелязаха парадокса граждани да харесват финансовия си министър. Обикновено това е най-мразената личност във всеки кабинет. Но по тези географски ширини се харесва този, който е на власт в момента. Мразят го после.

Преди няколко дни държавната телевизия показа стария филм "Вилна зона". Ако някой се е питал откъде извира злобата, която изби и днес, Георги Мишев и Едуард Захариев са отговорили преди няколко десетилетия - отвътре идва, независимо дали свириш на акордеон и пиеш шльокавица или тракаш по клавиатурата в офиса.

И никакви европейски интеграции и директиви не са в състояние да променят това.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар