*
Борба с вредителите

ЗЛАТОМИР ЗАГОРЧИЧ ПРЕД NOSTRABET: ПО МОЕ ВРЕМЕ НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР ПЕЧЕЛЕШЕ НЕВЪЗМОЖНИ МАЧОВЕ, МЛАДИТЕ ТРЯБВА ДА ВЗЕМАТ ПРИМЕР

|
ЗЛАТОМИР ЗАГОРЧИЧ ПРЕД NOSTRABET: ПО МОЕ ВРЕМЕ НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР ПЕЧЕЛЕШЕ НЕВЪЗМОЖНИ МАЧОВЕ, МЛАДИТЕ ТРЯБВА ДА ВЗЕМАТ ПРИМЕР

Наставникът на Славия, Златомир Загорчич, даде ексклузивно интервю за сайта Нострабет, в което специалистът даде оценката си за проведената в Турция предсезонна подготовка, изтъквайки, че е доволен от свършеното. Бившият бранител желае неговият отбор да се бори за победата във всеки мач и да се опита отново да направи силен турнир за Купата на България.

 

Загорчич беше част от последния български тим, класирал се за голям международен форум – Европейското първенство през 2004-та година. Според него по това време всички играчи в националния отбор са излизали без страх и с пределна мотивация, което им е помагало да спечелят и мачове, които малко хора са очаквали да вземат. Треньорът смята, че при младото поколение има проблем с манталитета и добрите резултати минават през промяна на тази настройка.

 

Здравейте, господин Загорчич! Вторият полусезон в efbet Лига дойде, готов ли е Славия за предизвикателствата, които предстоят?

 

Надяваме се, че сме готови. Направихме доста добра подготовка в Турция. Имаме двама контузени футболисти, които вероятно няма да участват в първия мач – Минчев и Дост. Всички останали са добре. Като игра и желание съм много доволен от футболистите и се надявам, че това ще се види и по време на официалните срещи.

 

Доста млади играчи се включиха, като Вие отбелязахте, че сте останали доволен от видяното. Каква роля ще имат тези играчи през втория полусезон?

 

Младите се включиха много добре и се надяваме да продължават по същия начин. Поне 1-2-ма от малките ще са част от първия състав и ще играят по-редовно.

 

Запазихте ядрото на състава си, освен напусналите Кемело Нгуена и Ради Кирилов. Докъде се простират амбициите на Славия в шампионата?

 

Както и президентът каза, ще гледаме да играем добре във всеки мач, опитвайки се да спечелим. Накрая, ако успеем да се класираме на по-висока позиция, то това ще е идеално за нас.

 

Взехте интересно име в лицето на стрелеца Владимир Николов. Знаем, че позицията на централен нападател е страшно проблемна за родния футбол. Кои са силните страни на Николов и има ли потенциал той да реши мъките на националния ни отбор в атака?

 

Надявам се. Той е едно страхотно момче и добър играч. Надявам се, че лека-полека ще показва най-доброто от себе си. Все още не е в оптимална форма, но стискаме палци да играе все повече и да показва такива игри, които да му заслужат и място в националния отбор.

 

Знаем, че Купата на България остава голям приоритет за Славия. Вече сте на четвъртфинал, така че целите ли се в трофея?

 

Ще направим всичко възможно, за да стигнем до финал. Имаме тежък мач срещу Локомотив София на четвъртфиналите, но няма лесни мачове. Това важи и за първенството, всички срещи са тежки и трябва да мислим постоянно за това да даваме 100% от себе си. Само така може да печелим мачовете и да се класираме евентуално за финал на купата, както да сме по-напред в таблицата в първенството.

 

Има сериозна конкуренция в битката за топ 6. Добре ли е това за българския футбол, че има достатъчно силни тимове в средата на таблицата?

 

Разбира се. Колкото повече конкуренция, толкова футболът у нас ще е по-силен. Това е добре и за играчите, и за националния отбор. Със сигурност, ако се продължава по този начин, ще има подобрение и в националния ни тим.

 

Вече доста години сте начело на Славия, с изключение на един кратък период от няколко месеца. Колко сложно е за Вас да успявате полусезон след полусезон да обновявате състава и да го държите все така сред челниците в таблицата?

 

Само аз си знам колко е сложно! (смее се). Не е лесно определено, но си има чар, който ми дава енергия да давам най-доброто от себе си за всяка следваща подготовка. Всеки път се усеща като ново начало. Не се предаваме, работим здраво и се стараем да постигаме максимума.

 

Да поговорим и за националния отбор. Вие бяхте част от отбора, който за последен път успя да се класира за голям форум. Ще станат 20 години догодина от това постижение. Какво липсваше през този период на националния ни тим?

 

Толкова ли сме стари (смее се)? Не мога да кажа какъв е отговорът, не и категорично. Може би роля има и характерът на младите хора в момента. Сега са по-лабилни, отколкото по наше време. Когато излизахме на терена, винаги давахме най-доброто. Успявахме по този начин да печелим и мачовете, които се смяташе, че е невъзможно да вземаме. Мисля, че по-младите играчи трябва да си променят малко мисленето и така ще достигнат до по-големи успехи.

 

Начело на нашата гарнитура в момента е Вашият сънародник Младен Кръстаич. Той започна доста позитивно престоя си, с по-динамичен стил на игра. Внедряването на много млади играчи ли е в основата на новия облик на родния национален тим?

 

Вероятно е помогнало. Винаги промените дават хубав резултат, така че се надявам тази тенденция да продължи по този начин. Дано продължават момчетата да показват същото лице, което видяхме в контролите, както и в мачовете с Гибралтар и Северна Македония.

 

Задава се нов квалификационен цикъл, като мачовете започват след около месец. Групата ни е много тежка, но как оценявате нашите шансове?

 

Трябва да вярваме, че класирането е реалистична цел. Ако не мислим по този начин, то няма как да се случат нещата. Както казах и в предишните въпроси, трябва всеки един играч да излиза на терена и да дава най-доброто от себе си във всеки един мач. Разбира се, накрая трябва да се спечелят мачовете – само това е пътят напред.

 

Сърбия е сред съперници. Знаем, че те имат изключително много звезди в състава си. На какво отдавате сравнително посредственото представяне на Световното първенство?

 

Трудно ми е да определя причината, поради която се получи по този начин. Гледах Световното първенство и наистина се получи много голяма разлика между играта в квалификациите на сръбския национален отбор и по време на Световното. Нямам никакво обяснение.

 

И за финал, господин Загорчич – какво си пожелавате в личен и професионален план за следващите 12 месеца?

 

Може да си пожелая, разбира се, повече победи и много, много успехи.

 

 https://nostrabet.com/zlatomir-zagorchich-po-moe-vreme-nacionalniyat-otbor-pecheleshe-nevyzmojni-machove/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар