*
Борба с вредителите

ЗЕМЯТА, КАКВАТО НИКОГА НЕ СМЕ Я ВИЖДАЛИ

|
ЗЕМЯТА, КАКВАТО НИКОГА НЕ СМЕ Я ВИЖДАЛИ

Андре Кейперс не е просто вторият холандец, летял в Космоса. Той е лекар, астронавт и екоактивист едновременно. Звучи много, но не и достатъчно за усмихнатия 54-годишен холандец. Името му ще запомните най-вече с впечатляващите снимки на Земята, заснети от около 400 км височина.

От такова разстояние нашата планета изглежда изумително - Северното сияние, Млечният път, Окото на Сахара, Хималаите, Тибет и нощен Лондон са малка част от запомнящите се снимки. Наричан още "космически фотограф", Кейперс има над 300 уникални снимки в профила си във Flickr.

"Нашата планета изглежда толкова различно от 400 км височина - тя е толкова красива, но и толкова крехка. От Космоса се виждат отпечатъците от човешката дейност - замърсяване на въздуха, горски пожари, ерозията. Нашата планета се променя", казва астронавтът.

Въпреки хилядите положителни отзиви за снимките и огромната им популярност, Кейперс казва, че те са просто едно моментно запечатване на състоянието на нашата планета. Така или иначе, човекът непрестанно я променя. Красотата й, казва той, трябва да ни накара да се замислим как да я опазин.

Кейперс може да се нарече първият "социален астронавт" - по време на престоя си в Космоса той непрекъснато споделя мисли и снимки, събирайки хиляди последователи и фенове.

През юли той кацна на Земята заедно с още трима свои колеги след 193 дни в Космоса. Това бе втората му мисия, свързана с биофизични експерименти в търсене на решения за болести като остеопороза, мигрена, както и космически изследвания.

Кейперс е посланик за 2012 г. на Световния фонд за дивата природа и написа въведението на годишния им доклад, който установява, че човешката нужда от природни ресурси вече не е устойчива.


ОЩЕ ОТ "ЛЮБОПИТНО"

box_title_arrow.gifНапиши коментар