*
Борба с вредителите

ЗЕЛЕН ЛИ Е ПРОБЛЕМЪТ С ЦЕНАТА НА ТОКА?

|
ЗЕЛЕН ЛИ Е ПРОБЛЕМЪТ С ЦЕНАТА НА ТОКА?

От години цената на тока е сред най-обсъжданите в обществото, а и регулаторният орган – Държавната комисия за енергийно и водно регулиране - дава постоянно поводи за това като непрекъснато я повишава. Ако се върнем назад, ще видим, че няма правителство от началото на 90-те години, при което електричеството да не е поскъпвало. Къде поносимо, къде драстично, сметките ни за ток непрекъснато се увеличават в абсолютни цифри.
Разликата с последното поскъпване, което влезе в сила от 1 юли т.г. е в посочената причина- зелената енергия според Ангел Семерджиев. Разбираемо е желанието да се обясни на обикновения потребител защо ще плаща повече, но дали заради краткосрочни цели не рискуваме много повече? Хората искат да знаят какво става и са прави. А чисто икономически зелената енергия е бъдещето на света и вече е достигнат пика на разходите, които обществото и държавата прави, за да покрие европейските изисквания – 16% дял на ВЕИ до 2020 година. А ако това не стане, последиците и за държавата и за потребителите ще са много солени. Според анализ на

Българската ветро енергийна асоциация /БГВЕА/, всеки един процент, с който сме под целите, поставени от ЕС, ще струва на България около 200 милиона лева на година. Това означава 13 лева допълнителен разход към месечната сметка за електричество на всяко домакинство. За сравнение, вятърната енергия в момента добавя едва 28 стотинки към средната месечна сметка от 45.67 лева на домакинство. Но ако поради насочване на общественото недоволство към зелената енергия до 2020 г. не се построи нито един мегават ВЕИ мощности, заради санкции от страна на ЕС към сметката на домакинствата ще се добавят 47 лв., или плащаната към момента цена от всеки потребител на практика ще се удвои. И това ще се случи след 7 години, независимо кое правителство е на власт. Затова каквото и да се прави в енергетиката, трябва да се държи сметка за перспективите на зелената енергия, тя просто няма алтернатива за света.

Добрата новина е, че днес видяхме уточнения от шефа на ДКЕВР, макар и позакъснели. В един от сутрешните блокове на ефирна телевизия той прогнозира, че оттук нататък зелената енергия ще започне да влияе с намаление върху общата цена на тока и обясни това с внедряването на все по-модерни и скъпи технологии, които са по-ефективни. И насочи вниманието към ТЕЦ - овете, които от години произвеждат енергия, замърсявайки околната среда и за които от 2013 година ще купуват въглеродни емисии, част от които плащат от вчера потребителите. Това е проблемът на българската енергетика - произвеждаме скъпо електричество, остарелите ни съоръжения замърсяват околната среда и затова ще плащаме допълнително.

Що се отнася до ЕРП - тата, които имат негативен имидж в общественото мнение, и тук има какво да се каже откровено и честно на хората. Не е случайно, че един от големите играчи – Е оН вече напусна страната, усилено се говори, че и ЧЕЗ търси купувач на бизнеса си в страната. Преди години напусна страната и немската RWE, също световен играч в енергетиката. В бизнеса има едно правило - печелиш ли добре, не напускаш бизнеса си и не го продаваш, така че всеки може да си направи изводите сам. Има куп други монополисти, които също са с негативен имидж, но не си тръгват заради печалбата, която реализират. Проблемът с цената на тока в България не е зелен, а по-скоро сив. Доходите ни са най-ниски в Европейския съюз и при тези доходи трудно плащаме сметките си не само за ток, но и за вода, парно и храна. Това е, върху което си струва да се замислим.

Красимир ТОДОРОВ, БЛИЦ


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар