*
Борба с вредителите

ЗАВЪРШИ МАЙСТОРСКИ КЛАС ПО НАРОДНО ПЕЕНЕ ВЪВ ВЪРШЕЦ

|
ЗАВЪРШИ МАЙСТОРСКИ КЛАС ПО НАРОДНО ПЕЕНЕ ВЪВ ВЪРШЕЦ

С камерен концерт на откритата естрада пред читалището във Вършец завърши майсторския клас по народно пеене, организиран от Асен Асенов - ръководител на певческа група «Пъстренец Jr.” - Монтана. Гласовитите певци се представиха с нов репертоар от различни етнографски области. Вчера под чинарите в курортното градче прозвучаха 17 песни. Те бяха разучени под ръководството на доц. д-р Светла Калудова-Станилова – декан на факултет „Музикален фолклор и хореография” при Академията в Пловдив. Повечето от тях бяха непознати за публиката, защото родопският, тракийският, шопският, добруджанският фолклор са сравнително непопулярни в нашия край. Затова зрителите слушаха с интерес Жулиена Паскалева, която представи образци от песенното наследство на Южна България. Те обаче припяваха с най-малката участничка в курса Мария Каменова, представила «Мятало Ленче ябълка». Радваха се на северняшките песни, изпълнени от Ива Емилова и Анна Славчева.

Най-възторжено обаче бе посрещното представянето на Персиан Димитров. Бившият солист на «Пъстренец Jr.» и настоящ студент в Музикалната академия изпълни майсторски бавната и изпълнена с красиви вокални орнаменти «Зоро ле, зоро». «Тази песен е във вариант на Любен Захариев – известен певец от Видинския край. Лично той ме насочи към нея на миналогодишното издание на нашия конкурс «Напеви от Северозапада», където беше гост.» - сподели Персиан. Вокален квартет в акомпанимент на гъдулка от Асен Асенов сложи край на концерта с песни в ритъма на буенек. В изпълнението на първия двуглас се включи и доц. Станилова.

«Майсторският клас по народно пеене, провел се от 13 до 18 август във Вършец, се провежда за четвърта поредна година. Той се оказа една успешна форма за ваканционна работа с най-изявените солисти на «Пъстренец Jr.». Този клас по принцип е отворен за всички желаещи. Към нас често се присъединяват и ученици по народно пеене от други формации, както и от други населени места – Видин, Любимец, Пловдив, Чипровци. Някои от участниците вече продължават образованието си в музикалните училища в София и Котел, както и в Музикалната академия в Пловдив. Работата с изявен вокален педагог като доц. Станилова е важен момент в творческото им развитие.» - категоричен е Асен Асенов – ръководител на детската певческа група ”Пъстренец Jr.” и директор на Младежкия дом в Монтана.

Освен заниманията, програмата на майсторския клас включваше посещения на събития от празничната културна програма на балнео курорта, излети до Иванчова поляна и водопада, екскурзия до Клисурския манастир. «Този учебен лагер беще много полезен за децата. Доц. Станилова работи индивидуално и в група с тях. Да се обучават на високо ниво от такъв прекрасен човек и вокален педагог като нея е голям шанс. По принцип повечето деца трудно биха си позволили толкова качествено обучение извън такъв лагер. Обучението по народно пеене е най-важно, но не без значение е и това, че децата придобиха нови впечатления за нашия край, забавляваха се и създадоха хубави приятелства.» - казва Донка Лилова – майка на 8-годишната Мария, придружавала по време на майсторския клас дъщеря си.

Осъществяването на Майсторския клас по народно пеене стана възможно благодарение на лични средства на участниците, подкрепа от страна на фирма «Ава Спорт», съдействие от Румен Александров – секретар на НЧ „Христо Ботев” във Вършец и на организаторските усилия на Асен Асенов.


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар