*
Борба с вредителите

ЗАЩО ПРЕЗ БРЮКСЕЛ ТРЯБВА ДА НАУЧАВАМЕ ОТГОВОРИТЕ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ В КТБ

|
ЗАЩО ПРЕЗ БРЮКСЕЛ ТРЯБВА ДА НАУЧАВАМЕ ОТГОВОРИТЕ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ В КТБ

Георги Ангелов,
икономист
24 Часа


13-те въпроса, които Европейската комисия е задала на българската държава във връзка с Корпоративна търговска банка и парите на държавните дружества, са доста конкретни и релевантни.

Естествено, щом се е стигнало дотам Брюксел да преценява има ли неправомерна държавна помощ, Еврокомисията трябва получи отговорите, за да направи изводи. Вероятно в някакъв момент и ние ще разберем отговорите и добре че е така, българската публика трябва да бъде по-добре запозната, когато става дума за държавни пари.

Впрочем един от въпросите на Еврокомисията е дали е спазена процедурата за влагане на тези пари. А не е ли по-добре в България да си оправим процедурите и да си решаваме проблемите, вместо да стигат до Европейската комисия.

Нали е ясно, че когато става дума за държавни пари, трябва да има открити и прозрачнипроцедури за избор на обслужващи банки и те да се спазват. Когато няма ясни процедури, разбира се, възникват съмнения, че паритене се управляват както трябва.

Министерството на финансите написа една методика за избор на обслужващи банки, но тя беше препоръчителна и няма данни дали въобще се спазва от държавните предприятия. А трябва методиката да е задължителна, да се сложи срок, процедурата да се изпълни и да се отчита как се спазва.

И въпросът не е да се стига дотам Брюксел да пита, въпросът е ние да знаем отговорите. И правителството да оповести тази информация - колко министерства и държавни предприятия спазват методологията на Министерството на финансите. И информацията да се оповестява регулярно, за да знаем как се развиват държавните предприятия и какво става с парите на министерствата, където също има проблем с избора на банково обслужване.

Но явно трябва Брюксел да ни натисне, за да може следващия път сами да си решаваме проблемите.

Колкото до информацията, че Европейската комисия е получил разяснения от юридическа кантора, близка до банката, това е странно. Логичното е, ако Брюксел има въпроси към държавата, да получи отговор от съответното министерство, защото в случая става дума за държавна политика.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар