*
Борба с вредителите

ЗАПАЗВАТ ОУ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"

|
ЗАПАЗВАТ ОУ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"

В основна тема на заседанието на Общинския съвет във Видин се превърна предложението за закриване ОУ "Св.Климент Охридски", внесено от заместник председателя на Общинския съвет и председател на Постоянната комисия по образование, наука и култура Венцислав Станев. То е изготвено на основание на натрупаните задължения от над 120 000 лв. от училището, на прогресивно намаляващия брой ученици в него и на наличието на маломерни паралелки.

Кметът на Видин Герго Гергов се противопостави на идеята и я нарече прибързана. Според него трябва повече да се мисли в посока на надграждане, отколкото на разрушаване. Председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов прочете официалното становище на Комисията по образованието, която препоръчва свикване на разширена среща на 17.05.2012 година, с участието на ръководството на ОУ "Св. Климент Охридски", Регионалния инспекторат по образованието, родителите на децата, които учат в училището, народните представители от региона, на която да бъде поканен и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, който е също видинчанин и който всъщност ще вземе решението за закриването.

Общинският съветник от Синята коалиция Павел Паунов откри процедурни нарушения в направеното предложение за закриване на училището и също го определи като прибързано и емоционално. Общинският съветник от "Преображение за Видин" Павлинка Трифонова предложи да не се работи "на парче", а да се изработи цялостна стратегия в областта на образованието. А общинският съветник от ГЕРБ Венци Пасков предложи ОУ "Св. Климент Охридски" и ПМГ "Екзарх Антим I" да си разменят сградите. В крайна сметка се прие предложението на общинския съветник от БСП Цветан Минков предложението да се върне за обсъждане в комисията по образование, както и да се изиска становище на кмета по този въпрос.

Във връзка с представените резултати от одита на общинските здравни заведения, съветникът от "Атака" д-р Емил Лилов съобщи, че съсловните организации на работещите в здравеопазването са започнали разработката на здравна стратегия за Община Видин.

Общинският съвет прие намаляване на броя на хората, извършващи услугата "Домашен социален патронаж". До сега 27 човека се грижиха за 119 нуждаещи се в 33 села на територията на община Видин. Сега техният брой се редуцира на 7. Общинският съветник от ГЕРБ Венци Пасков изрази съмнение, че те ще се справят със задълженията си в пълен обем, но кметът Герго Гергов отговори, че рзчетите сочат, че намаляването е единственият рентабилен вариант.

Местният парламент одобри авансовото финансиране на проектите за депото за твърди битови отпадъци и за интегрираното градско развитие, както и участието в проект за електронно правителство и в проект за енергийна ефективност на обществени сгради, финансирани от Норвежкия фонд за безвъзмездна помощ.

Общинският съвет одобри отпускането на суми по 5 000 лв. за две видински училища- ОУ "Иван Вазов", за честването на неговия 50-годишен юбилей, и на СОУ "Цар Симеон Велики"- за честването на 130-тата годишнина от създаването му.

Общинските съветници гласуваха предоставянето за безвъзмездно ползване на помещения в жилищните комплекси "Бонония", "Строител", "Панония" и "Химик" на ОД на МВР Видин за работа на полицейските и младши полицейските инспектори в съответните квартали.

Дневният ред, след направените промени и допълнения, съдържаше 25 точки, а кворумът бе 34 общински съветника.

Преди началото на редовното заседание кметът на Видин връчи поздравителни адреси и подаръци на Тамара Панталеева и Цветелина Цветанова, които завоюваха златни медали на Европейското първенство по самбо през април тази година в Букурещ, Румъния. И двете състезателки са от видинския спортен клуб "Борба, самбо и джудо".

"Поздравявам ви най-искрено с постигнатата победа. Спечелвайки титлата европейски шампион, вие защитавате достойно името на България и Видин. Искам да ви пожелая тази титла да бъде само част от бъдещите ви спортни победи!"- пише в поздравителния адрес. От името на Цветелина Цветанова поздравлението прие треньорът на клуба Пламен Петров. Поздравителни адреси и подаръци за двете европейски шампионки имаше и от председателя на ОбС Видин Пламен Трифонов.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар