*
Борба с вредителите

ЗАКРИХА АРХЕОЛОГИЧЕСКОТО ЛЯТО НА "КАЛЕТО" В МЕЗДРА

|
ЗАКРИХА АРХЕОЛОГИЧЕСКОТО ЛЯТО НА "КАЛЕТО" В МЕЗДРА

Археологическите разкопки на многослоен обект Калето в град Мездра през 2012 година маркират края на десетгодишен цикъл на научни изследвания и открития реализирани с помощта Община Мездра. В резултат на усилията на археологическите екипи източната половина на обекта е напълно проучена. Това позволи да стартира изпълнението на амбициозния проект на Община Мездра "Историята, културата и природата - туристическите атракции на Община Мездра". Вече са в ход мащабни консервационно-реставрационни работи по късноантичната каменна архитектура в източната половина на обекта.

Паралелно с тях до Източната кула на крепостта археологическия екип на Георги Ганецовски завършва разчистването на поредния сондаж, разкриващ останките от най-ранното заселване на района от края на V хилядолетие пр.Хр. Сред опожарените останки на дървено-землена постройка археолозите откриха кремъчни инструменти, глинени фигурки на Богинята-Майка и множество изделия от кост. Подобна висока концентрация на праисторически находки от кост се случва за първи път в обекта. Намерени са костени шила, шпатоли за обработка и декорация на керамиката, два много редки амулета и заготовки за инструменти. Тези отрития за пореден път потвърждават мнението на археолозите, че в края на V хилядолетие преди Христа тук са функционирали тясно специализирани работилници и ателиета произвеждащи специфична продукция предназначена за търговия.

Припомняме, че преди шест години в Калето при Мездра бяха открити останките от ателие за художествена декорация на керамични съдове и една от най-ранните металургични работилници за производство на изделия от мед. Подобна тясно профилирана специализация на занаятчийското производство за такъв ранен период определено изненадва изследователите. Това означава, че още преди 6 500 години селището разположено на кръстопът е имало важна търговска роля в едно добре организирано праисторическо общество.

При разчистване на останки от римския период археолозите попаднаха на уникални находки датиращи към II-III век. Правят впечатление множество бронзови монети на римските императори управлявали империята през трети век, бронзови фибули, украшения за колан, торква и сребърно листо от лавров венец. Твърде рядка находка е открита под основата на крепостната стена - бронзова отливка на орел. Това е едно от най-ранните изображения на тази могъща птица символизираща върховното римско божество Юпитер (Зевс в гръцкия вариант) и емблема на римската империя, изразяваща властта и силата. Друга ценна находка е бронзов ключ намерен сред останките на най-представителната сграда в Калето. Заради стратегическото разположение на римската крепост археолозите допускат, че е открит символичния ключ към Северозапада.

През 2013 година след атрактивното експониране на източната половина на Калето в Мездра, археологическите проучвания ще бъдат съсредоточени в западната му част. Очакванията са за нови изненадващи открития свързани най-вече с изследванията на рядко срещан в България многопластов обект с представени в него периоди от каменно-медната епоха до Българското Средновековие.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар