*
Борба с вредителите

ЗАДАВАТ СЕ ТРУДНИ ВРЕМЕНА ЗА ИМАНЯРИТЕ...

|
ЗАДАВАТ СЕ ТРУДНИ ВРЕМЕНА ЗА ИМАНЯРИТЕ...

Министърът на културата Вежди Рашидов и зам.-министърът на МВР Веселин Вучков обявиха проект на тема "Повишаване на административния капацитет на служителите от МВР за превенция и разкриване на престъпления, свързани с културното наследство на Република България". Проектът е с продължителност 18 месеца и е финансиран по ОП "Административен капацитет". Бенефициент на проекта е Главна дирекция Национална полиция. Международен партньор е специализираното звено на карабинерите за защита на културното наследство на Италия, а национален партньор е Министерство на културата на България.
Антон Апостолов от ГД Национална полиция заяви, че основната цел на проекта е създаването на централизирана информационна система, в която културните ценности - обект на престъпление, да се въвеждат в организиран каталожен вид, в специализирана база данни. "Предвижда се обучение на полицейските служители във всички нива на структурите на МВР, работещи по линия на противодействие на престъпления, свързани с културно-историческите ценности", съобщи той.

Вучков каза, че България е една от страните с богато исторически и археологическо богатство и се нарежда след Италия и Гърция. По думите му ние сме длъжни да пазим това богатство, защото то формира националното самосъзнание. Всяка една кражба на културни ценностно води до подкопаване на основите на нацията, категоричен е той.

По думите му към този момент 30% от общия брой на разкритите кражби са на културни ценности. /БЛИЦ


ОЩЕ ОТ "СИНЯ ЛАМПА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар