*
Борба с вредителите

ЗА КОМПЮТРИТЕ, КОМПОТИТЕ И ЖЕРТВИТЕ...

|
ЗА КОМПЮТРИТЕ, КОМПОТИТЕ И ЖЕРТВИТЕ...

kafene.net


В годините на застоя, когато изобилието от източната страна на желязната завеса се свеждаше до богат избор от политически вицове, се разказваше следният:

Върви третата световна война, по едно време в бункера на Брежнев звъни червеният телефон и американският президент /те се сменяха, може да е бил Картър, може Рейгън/ казва: "Предайте се. Ние имаме две атомни бомби, а на вас ви остана само една". "Дааа, така беше до преди малко - отговаря Брежнев. -Но току що ми доложиха, че комисията за народен контрол е открила в Сибир 10 безстопанствени бомби. Така че вие се предавайте"...

Точно брежневата оправия идва на ум при последното съобщение за ракетите, които уж били откраднати от Безмер, после се оказа, че не били, а дали са "земя-въздух" или "въздух-земя" така и не се разбра.

Щеше да е смешно, ако не беше драматично. И ако часове по-рано от подобно безхаберие не бяха загинали хора.

След като всички големи информационни агенции съобщиха от София, че от базата Безмер /един от трите военни обекта, за ползването на които въоръжените сили на САЩ имат договор с България/, са откраднати 103 ракети, след като по въпроса се изказа главният секретар на МВР, се оказа, че става дума за обичайната българска история с компютрите и компотите.

"Заловените от полицията 103 ракети "Въздух- Земя", превозвани от двама военни, които бяха задържани по подозрения за незаконна сделка, се оказаха рутинна доставка", съобщи Mediapool.

Собственост били на ВМЗ-Сопот, превозвани били с транспорт на завода, а мнимите крадци, за които бе казано, че ги заплашват до 16 години затвор, са освободени, защото не са крали оръжие, а са превозвали редовна продукция.

Интересно кой ще публикува опровержение, че в България не се крадат ракети, след като преди това е цитиран висш представител на МВР. И дори да се съобщи новото положение, за кого ще е излагацията. И то на фона на едва затихналите взривове във военните складове, в които всъщност не се знае точно какво е имало и какво се е правило.

Когато преди няколко месеца в Сибир се разби поредният руски самолет с няколко десетки души на борда, журналистката от "Новая газета" Юлия Латинина написа:

"В нормалното общество катастрофите са резултат от стечение на случайности. Катастрофите в болното общество са следствие на закономерности /.../ Обществената система, наречена "Открадни каквото можеш" е несъвместима със сложната техническа и социална инфраструктура".

Латинина пише за Русия, страната, в която по думите й властва партията на крадците и мошениците.

Не за държави-членки на ЕС, където, както става ясно, не се крадат ракети. Това, което се случва в такива държави, е че в тях дни наред "остава неясна съдбата" на трима души, озовали се в епицентъра на взрив, оставил след себе си четириметров кратер. Думата "жертви" не бе произнесена и днес. Използван бе евфемизъм: няма теоретичен шанс да оцелеят.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар