*
Борба с вредителите

"ЗА ЕДИН МИРЕН СВЯТ" В ГПЧЕ "ПЕТЪР БОГДАН" В МОНТАНА

|
"ЗА ЕДИН МИРЕН СВЯТ" В ГПЧЕ "ПЕТЪР БОГДАН" В МОНТАНА

ГПЧЕ „Петър Богдан“ Монтана отбеляза 70 годишнината от спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта през 1943 година. Мотото „За един мирен свят“ обедини история, искуство, творчество и спорт в разнообразни прояви, които изпълниха със съдържание Деня на жълтата фланелка. Инициативата се организира от Жълт минзухар клуб с ръководител Веселка Гогова и прерасна във вълнуващ училищен празник.
В ранното утро на 12 март представителна група на Ученическия съвет посрещна учениците с флайери. Постерна сесия във фоайето на гимназията представи историческите факти за Холокоста и спасяването на българските евреи. Марериалите са продукт от дейността по проект на Холокост образование тръст Ирландия. Специално място заеха наградените есета в конкурса „Уроците на Холокоста. Голямото междучасие събра ученици и учители във фоайето, където прозвуча Хора на еврейските момчета от Йерусалим на мултимедия. Те пяха за Яд Вашем. От иврит това означава „памет/място и име“. Мемориал в Йерусалим в памет на жертвите на Холокоста. Поздравите „Здравейте, приятели“ и „Шалом алейхем“ изпълниха атмосферата на празника с толерантност. Да учим младите хора на толерантност, днес е много важно. Това е древен народ, засвидетелстван по нашите земи от хилядолетия. Всички знаем, че майката на цар Иван Шишман е еврейка. Спасяването на българските евреи е един уникален факт, с който следва да се гордеем. Блестящ пример за гражданско общество, за доблестта, смелостта и човечността на нашия народ. Това завръщане към събитията помага да преоткрием и защитим националното си самочувствие. Прожекцията на филма „Спасяването на българските евреи“ беше последвана от силно емоционален момент. Ученички облечени в български носии танцуваха на еврейската песен „Хава нагила“ и спечелиха овациите на публиката.

Празникът продължи в училищния двор след часовете. Облечени в жълто в подкрепа на каузата „За един мирен свят“, учениците си размениха балони с послания около кръга с логото на празника. Рисунката на асфалт направиха младите художници Лени, Нина, Веселина и ... от VIII клас. Гръбнакът на проявата бяха личностите и фактите около избавлението на евреите в България, представени от водещите Стела и Инна от XII клас. „Преследването на евреите от нацистите е една от най-срамните глави в историята на XX век“ подчерта в изказжането си за контекста на Холокоста Давид VII клас. Грамоти и награди на отличените в конкурса за есе връчи директора на училището Пенка Ненкова. Защо садим жълти минзухари обясни Габриела от VII клас „Цъфналите минзухари ни напомнят за загиналите в Холокоста един и половина милиона еврейски деца. Цветята ни напомнят, че все още има красота на този свят, и че все още има надежда за нашето бъдеще. Вече можем да се насадим на тези горящи пламъчете в двора на училището.“ Лекоатлетическата щафета привлече вниманието и интереса на публиката. В оспорваното състезание победи отбора на VIII В клас. Денят на жълтата фланелка направи заявка да се превърне в традиция.

Веселка Гогова – преподавател по история
ГПЧЕ „Петър Богдан“ Монтана


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар