*
Борба с вредителите

В."СЪН" С ЕВТИНИ МЕДИЙНИ НОМЕРА ЗА БЪЛГАРСКАТА ПАСПОРТНА МАФИЯ

|
В."СЪН" С ЕВТИНИ МЕДИЙНИ НОМЕРА ЗА БЪЛГАРСКАТА ПАСПОРТНА МАФИЯ

Не кой да е, а британският Боби Цанков ни вкара в аферата "Гацо". В неделя таблоидът "Сън" пусна разследване, в което журналистът Мазер Махмуд, представящ се за украинеца Валерий, си купува в столичната сладкарница "Неделя" БГ лична карта срещу скромните 475 паунда (около 550 евро). Продава му я Гацо (Gatsu) - според "Сън", мастит престъпен бос, който от 30 г. е в бизнеса с фалшиви документи. И в момента едва ли не балканската мафия чака на опашка пред "офиса" му в сладкарницата, за да се сдобие с "входен билет" за Острова. Дали?
Наш Гацо не яде пасти в "Неделя", а на гарата в Мездра. От полицията разкриха пред в. "Стандарт", че единственият роден бандит с този псевдоним се казва Георги и върлува из Врачанско. 45-годишният мъж от Мездра е уличаван в различни престъпления, сред които фалшифициране на документи. Той обаче е далеч от образа на описания от в. "Сън" бандит, който контролира престъпна група в центъра на София.

Освен това наш Гацо е доста по-нисък и дебел от мъжа, който британският таблоид е заснел в столицата, коментираха полицаи. Истината е, че доста от фактите в материала на Мазер Махмуд не връзват. Но пък внушението е категорично: "Българите вече имат свободен достъп до Острова, но работните им ограничения, социални помощи и услуги ще бъдат отменени през януари. Сега престъпни групи осигуряват фалшиви български документи на хора от страни извън ЕС, което ще им даде свободен достъп до Великобритания", пише "Сън".

Полицейски източници категорично отрекоха пред "Стандарт" да има дори и минимални оперативни данни
за подобна група или човек, който да организира срещите си в сладкарница "Неделя" на бул. "Ал. Стамболийски" 90. "Много хора си правят срещи тук. Идват и бизнесмени. Обикновено си разменят някакви документи, чертежи. Не сме виждали този човек, със сигурност и да е идвал, не е от редовните клиенти и не го знаем. Нямам представа защо са решили, че точно тук се случва", коментира пред в. "Стандарт" пък управителят на заведението Виден.

Нито в МВР, нито в прокуратурата има официално постъпил сигнал или някакво искане от Великобритания за проверка по случая "Гацо". Журналистът от "Сън" пише, че българинът му е обяснил, че личната карта за 475 паунда е истинска. "Всички са оригинални, с оригинални печати и прочие. Личните карти са истински, но не са регистрирани в системата", казва Гацо. А в схемата "играят" корумпирани служители от паспортната служба в София.

Излиза обаче, че или яко е подвел репортера на "Сън" или просто реално такъв престъпен бос не съществува. Първо прави впечатление, че публикуваната фалшива лична карта с номер 637431300 е от стария модел документи. Издадена е на 6 май 2008 г. на лицето Валерий Милоградов Романов, родом от Варна и с ЕГН 6909065040.

Нито номерът на личната карта, нито ЕГН-то на Валерий обаче са верни. "Личи си още от ЕГН-то", обясниха експерти. По първата двойка от последни 4 цифри се определя регионът, в който е роден притежателят му. Това на Валерий завършва на 5040, а във Варненска област би трябвало да са в комбинация числата 09-13. И ако наистина в схемата на Гацо има служители от паспортна служба, те едва ли ще продадат на клетия "украинец" такова откровено менте - при това стар модел, коментираха с усмивка служители на МВР.

Според експертите подобен документ е очевиден фалшификат и със сигурност стойността му е значително по-ниска от 1000 лева. Чужденците, които искат да се сдобият с наш паспорт, са запознати с новия образец лични карти, обясняват експерти. Дори въпросният Валерий (Махмуд) да се е хванал на въдицата, не би стигнал по-далеч до Калотина, категорични са ченгетата.

Причината е, че независимо дали на външна или вътрешна за ЕС граница, от Гранична полиция проверяват в системата всички наши сънародници, които напускат територията на страната с лични карти от стария образец. Фалшификацията веднага би лъснала. От "Сън" обаче настояват, че точно с този вид лични карти престъпници от Балканите - най-вече Сърбия, Косово и Македония, редовно влизат на Острова.

Запознати с начина на работа на британското жълто издание заподозряха вчера пред в. "Стандарт", че Мазер Махмуд като нищо е
уговорил някого да изиграе ролята на Гацо, за да придобие снимков материал и някаква привидна автентичност на разследването си. Възможно е реален фалшификат на публикуваната лична карта изобщо да не съществува, а да е снимка с фотошоп.

Характерно за "Сън" е търсенето на евтини сензации, а кампанията срещу очакваните тълпи от българи и румънци във Великобритания тече с пълна пара от месеци. "От целия материал в "Сън" е сигурно само, че някакъв мъж с кутия червено "Боро" седи с друг мъж в столична сладкарница, в която пушенето е забранено", шегуваха се зевзеци от МВР вчера. /БЛИЦ


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар