*
Борба с вредителите

ВРАЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ КАЛИНИК ПРИЗНА ИЗБОРА НА КИРИЛ ЗА НАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БПЦ

|
ВРАЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ КАЛИНИК ПРИЗНА ИЗБОРА НА КИРИЛ ЗА НАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БПЦ

Врачанският митрополит Калиник, който преди седмица не подписа решението за избора на митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ), е изпратил писмо, в което косвено признава решението за избора. Писмото се отнася до епархийски въпрос и е адресирано до "Наместник-председателя на БПЦ Кирил", което означава, че Врачанският владика признава избора на Кирил Варненски.

Калиник е помолил още да не бъде поставян в листата с кандидати за патриарх, между които ще бъдат избрани тримата основни претенденти за поста.

Така Калиник, който бе в групата на "отцениците" около Пловдивския митрополит Николай, премина в "правилната" група членове на Синода.

С него призналите избора на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил за наместник-председател на БПЦ стават десет. Според писмото, което Западноевропейският митрополит Симеон обяснява защо е отсъствал досега от заседанията в рамките на зимната сесия на Светия синод, става ясно също, че и той признава избора на Кирил за наместник-председател. Симеон обяснява също, че едва ли ще може и занапред да присъства на заседанията от зимната сесия, защото има сериозно заболяване.

Така митрополитите, които не одобряват избора на Кирил, засега остават трима - Пловдивският Николай, Великотърновският Григорий и Плевенският Игнатий.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар