*
Борба с вредителите

ВРАЦА ПРИВЛЕКАТЕЛНА СЪС СВОИТЕ СПОРТНИ И ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ

|

Това, нашият град, който разполага с всички природни дадености да се превърне в център на историческия и културния туризъм е мечта, споделяна от врачани, но досега едва,едва докосната от управляващите. Отчитайки днес свършеното в тази област за четиригодишния мандат на управление на ГЕРБ и представяйки своята програма и вижданията си за бъдещото развитие на туризма, като кандидат за кмет на Враца инж. Петя Аврамова посочи много свършени, но и много неща, които си остават все така в далечното бъдеще. Един от основните проблеми, който се поставя от радетелите на туризма, водоснабдяването на Врачанския балкан, се дъвка поне от три десетилетия. И сега той беше поставен отново от директора на Природен парк "Врачански балкан" Николай Ненчев. Г-жа Аврамова заяви, че има подготвени два проекта за водоснабдяването на безводния наш Балкан, водила е разговори с министъра на екологията Нона Караджова и има от нея уверението, че ще се търсят начини за намиране на средства за тези проекти.
Превръщането на Враца в търсена туристическа дестинация. Под това мото, председателят на общинския съвет Малина Николова представи свършеното от администрацията досега. Сред най-важните неща, залегнали в този отчет бяха изграждането на Мултифункционален екологичен център- НАТУРА и туристически информационен център за 185 000 лева, в партнъорство с Природен парк "Врачански балкан ", Еко-пътека и подобряване на инфраструктурата до "Божият мост" и "Понора" за 28 000 лева, Враца има четири спечелени проекти в конкурса на тема "Обичам природата - и аз участвам ", през май бе одобрен проекта за "На градовете - партнъори в мрежа", градът ни е част от регионалното сдружение "От Дунава до Балкана". До момента одобрени, но без отпуснати пари за реализация са два проекта - "Враца - вропейска културна дестинация " за 5 400 000 лева "Ежегоден фестивал "Враца - древна и млада" на стойност половин милион. Към създаденото в мандата общинско предприятие "Спорт и туризъм", в програмата на кандидата за кмет инж. Аврамова сега се поставят нови, много по-високи изисквания.
Започнатият и разработен оше през първите години от екипа на Тотю Младенов мащабен проект "Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика-туризъм без сезони", след дълги перипетии и промени беше спечелен тази година от врачанската управа. Целта на проекта е да превърне наистина чрез модерни и иновационни технологии най-красивата и богата българска пещера над Враца в посещаван почти през цялата година туристически обект. Равлекателният парк, светлинните анимации върху воден екран, звуковите ефекти, шоуто "Вулканът", всичко това, ако се реализира, ще задържа туристите в и около пещерата. Ше има развлекателен модул - "Мама, татко и ние" и анимационен - "Приказна алея". Проектът е за 5 282 000 лева, от които по Оперативна програма "Регионално развитие" ще получим от Европа 5 046 000 лева, останалото ще бъде дофинансиране от общината.
Освен този голям проект, в програмата на кандидат кмета на ГЕРБ се обещава да бъдат използвани по-добре даденостите около язовир "Дъбника", като от министерството на земеделието са обещали водоемът и земите наоколо да се прехвърляят на общината, а чрез публично-частно партнъорство да се търсят пари за изграждането на спортно-гребна база и превръщането на това място в зона за почивка и отдих на врачани, за каквато вече има разработен идеен проект. Другото обещание от предизборната програма на инж. Аврамова е направата на пешеходна алея и велоалея около река Лева, която да свързва магазин Кауфланд с прохода Вратцата, както и възраждането на мястото между прохода Вратцата и Згориград и възстановяване на някогашният открит басейн там.
Николай Ненчев, един от хората най-тясно свързани с туризма във Враца постави въпросът за разработването на бъдещ устройствен план на терените на Врачанския балкан и изрази увереност, че щом има технически проект за нов лифт, все някога такъв ще има. Според него, Враца се нуждае от още една туристическа аткракция, свързана със скалите и прохода Вратцата. За развитието на спортния туризъм - ски, делта и пара планеризъм, велоспорт, се изказа и общинският съветник Момчил Калистратов. Представител на хората от този бранш поставиха остро въпроса за качеството на кадрите в туризма и че такива поне в града ни не се готвят.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар