*
Борба с вредителите

ВОДНИЯТ ЦИКЪЛ В МОНТАНА Е ОПАСЕН ЗА ХОРАТА, ПОСТАНОВИ ПРОКУРАТУРАТА

|
ВОДНИЯТ ЦИКЪЛ В МОНТАНА Е ОПАСЕН ЗА ХОРАТА, ПОСТАНОВИ ПРОКУРАТУРАТА

Водният цикъл в Монтана е опасен за хората, постанови прокуратурата След шестмесечно разследване, на 19.03.2014 г. Окръжна прокуратура-Монтана по преписка № 945/2013, констатира с Постановление: “След като се запознахме с материалите по преписката намираме, че работата по преписката, касаеща влагането на опасни материали около водопроводните тръби при изпълнение на дейностите по ‘воден проект’ на гр. Монтана и използването вместо на строителенпясък на хвост със значимо съдържание на тежки метали в него, както е посочено в първоначалния сигнал на Петър Пенчев от гр. Монтана, е приключила и съгласно чл. 207, ал. 1 от НПК са налице законен повод и достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, а именно такова по чл. 352, ал. 1 от Наказателния кодекс, за образуването на досъдебно производство.” Окръжна прокуратура-Монтана е постановила образуване на наказателно производство по Раздел III. Престъпления против народното здраве и против околната среда: “Който замърсява или допуска да се замърсят почвата, въздухът, водни течения, басейни, подземни води, териториалните или вътрешните морски води или морски води в зони, определени с международно съглашение, в което участва Република България, и с това ги направи опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева.” Сигналът до институциите бе подаден от Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”. Петър Пенчев, член на Обществения съвет на асоциацията, коментира: “ Гражданите на гр. Монтана и още селища до р. Дунав, които са свързани чрез подземните води, трябва да научат имената на двамата прокурори Галя Александрова и Камелия Цветкова, които не се огънаха под медийната война и манипулативни експертизи, заплатени с парите на гражданите през тези шест месеци от кмета на Община Монтана Златко Живков за отричане на изнесената истина в нашия сигнал. Можем да очакваме скорошно решение на съда за изваждане на вече вложените под почвите в гр. Монтана 15 000 тона отровен хвост от чипровските мини – както наскоро във Франция при подобен проблем, където обаче без намеса на Прокуратура кметът на гр. Riec sur Belon, два месеца след сигнал от ‘ранобудни’ граждани не се изкуши от предлагания му корупционен подкуп и сам задължи фирмите-строители да си извадят от завършените изкопи на канализацията 4 500 тона подобни опасни материали / http://www.humanite-biodiversite.fr/doc/miom-a-riec-sur-belon-merci-vinci-2 /.” От Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” днес са изпратили Постановлението на прокуратурата до европейските и български институции, за да знаят как по Оперативна програма “Околна среда 2007-2013” някъде усвояват парите на европейските данъкоплатци за замърсяване на околната среда и риск за човешкото здраве. 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"


box_title_arrow.gifКоментари

 • ЦЕЦА |

  В последствие всичко това се отрече,не всявайте всмут сред гражданите.От колко години този хвост го има в Чипровци и като гледам ...измрели от рак ....глупости....кой има интерес да раздухва това?.....

 • цеца |

  защо?

 • Баща ви |

  Нека сега отговорните органи да бъдат така добри и да си свършат работата. В превод: хвоста да изчезне и които носи отговорност за тази "гъзария" да влезе в затвора.

 • ДивПетел |

  В последствие на кое и кое се отрече, ЦЕЦА??? Аз хвоста го видях с очите си как го вее вятъра по центъра и на любимото ми място за почивка след работа - капаните. Който допусна това трябва да си плати - затвор, пари, живот... Живот най-вече, защото ако вредата от хвоста беше "глупости" едни "глупави" хора нямаше да предпишат да стои под 30 см специална смола в хвостохранилището!!! За рака - ми то некролозите сами говорят, няма какво да гледам статистика! За последните 2 години, в Монтана видях некролозите на около 15 - 17 човека - съученици и познати все измрели от нетипични за възрастта болести - инсулт, рак и т.н. за мен това е достатъчно. А за тези хора, родени в Монтана, които допуснаха в средата на града да се заравя опасен отпадък - пожелавам им да си носят всички последствия, възможно най-тежките!!!

box_title_arrow.gifНапиши коментар