*
Борба с вредителите

ВНИМАНИЕ, ДЕЦАТА ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕ

|
ВНИМАНИЕ, ДЕЦАТА ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕ

Завишено внимание от страна на родители, учители, органите на реда и от всички нас трябва да има след 15 септември, когато малчуганите се втурват към класните стаи. Най-малките още нямат навиците да се пазят на пътя от фучащите с несъобразена скорост по разкопаните врачански улици автомобили, други са позабравили през ваканцията полезните съвети как да правят това.
С тази цел днес в Областната дирекция на полицията стартира акцията "Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя". Според началника на КАТ - главен инспектор Иван Коцев и Станислав Начев, началник група "Административно наказателни дейности" при Пътна полиция, преди започване на учебната година са проверени всички пътни маркировки около и в районите на училищата, осветлението, наличието на задължителните предпазни ограничения. 10 минутни беседи ще посрещнат още в първите школски дни най-малките, от първи до четвърти клас, в които ще им бъдат припомнени правилата за безопасно движение, за правилно пресичане и поведение на улицата. От началото на учебната година, до края на октомври около всички училища ще има засилено полицейско присъствие. На родителите, в специални срещи също ще бъдат припомнени някои от азбучните правила за поведение на улицата и на какво те трябва да научат своите деца още в ранна възраст, за да бъдат запазени тяхното здраве и живот.
Според униформените служители, най-много пострадали деца има при движение на шофъорите с превишена скорост, невнимание, както от страна на водачите, така и от страна на децата при пресичане на пешеходните пътеки, липсата на такива на някои места, недостатъчното осветление в районните на училищата. Като сравнително положителна статистика бе посочено, че в нашата област и миналата година и тази няма убито на пътя дете. 7 са пътно транспортните произшествия станали с участието на деца, има 9 ранени.
Най-сериозното нарушение, според шефовете на КАТ е движението с несъобразена превишена скорост из града се хвърчи с 67 километра в час, при разрешени 50, а по пътя Враца-Мездра със 150, при допустима скорост 90 километра. Камерите за видеонаблюдение са засекли от началото на месец февруари 2647 нарушения, съставените актове ка 71, двата полцейски автомобила съоръжени с мобилни камери се позиционират на определените най-рискови места по врачанските неравни пътища. Освен за недопустимо висока скорост, многобройни са и преминаванията на червен сфетофар, несъобразяване със стъпилият на "зебрата" пешеходец, било то дете или възрастен, шофирането след по-лек, или сериозен запой.
А само след дни вниманието на всички ни ще бъде насочено предимно към децата, които нескъсали още с летните игри докъсно вечер и на воля през лятото, ще поемат към училищата.


ОЩЕ ОТ "СИНЯ ЛАМПА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар