*

ВЛАСТТА ТОЗИ ПЪТ НЕ Е ИЗНЕНАДАНА ОТ СНЕГА, НАПРАВО Е ИЗУМЕНА

|
ВЛАСТТА ТОЗИ ПЪТ НЕ Е ИЗНЕНАДАНА ОТ СНЕГА, НАПРАВО Е ИЗУМЕНА

ИВО ИНДЖЕВ
http://ivo.bg/

Ако имаше класация (а класации у нас дал Господ!) за най-банално възклицание по най-тривиален повод всяка година, вероятно щеше да спечели омръзналият на всички израз: „снегът отново ни изненада”!

И тъкмо, когато си мислех, че направо е обидно да регистрирам очаквания пореден провал в битката с най-естественото явление през зимата, изненаданият се оказах аз. Чудех се каква превъзходна степен на изненадата би могла да се употреби и управляващите доказаха, че са си на мястото. Изтеглиха ме като от преспите на забуксувалата мисъл като закъсал тир на българска магистрала, макар и с два дни закъснение.

Чудото по вербализиране на изненадата ми поднесе министърът на регионалното почистване…пардон - развитие Лиляна Павлова. Изумена съм от блокажа, който е станал, тъй като не за първи път вали сняг в България, заяви тя пред БНТ по повод новия рекорд по блокиране на магистрала “Хемус”, с който започва 2012 г. Изумена е!

И аз съм изумен. Не само от това, че отговорните фактори в държавата са направо изумени (от себе си), но и че продължават да ни изумяват със своята находчивост в опаковането на вината си така, че да се окажат виновни всички други , само не е и те.

С това добрите новини обаче не свършват. Колкото е по-тежка обстановката, например пътната, толкова по-лесно явно става да се управлява. Пример даде лично премиерът Бойко Борисов с простичък и ефективен съвет как да се реши проблемът. Обяви се (все още не се е разпоредил с някакъв подзаконов, надзаконов и или противозаконов акт) заловените от пътните полицаи шофьори на камиони с летни гуми да бъдат арестувани. Да се готвят после и престъпниците с леките автобомили…

Как не се бяхме сетили! Арестуваме нарушителите на място, оставяме съответните камиони на съответните места, а всички останали просто се отказват вече да пътуват и да пречат с оплакванията си поради невъзможност да минат по преградените от осиротелите возила пътища.

Междувременно няма да е лошо престъпниците с летните гуми да бъдат разстрелвани, за да си помислят хубавичко, дали втори път ще пързалят властта тъкмо по най-най-болното й място: магистралите, гордостта на ГЕРБ.

Не искам да си приписвам заслугата за идеята за разстрелите. Лидерът на „Атака” и доскорошен крепител на парламентарното мнозинство на ГЕРБ Волен Сидеров тази сутрин предложи от телевизионния екран едни роми, които му се пречкат, да бъдат изправени до стената, макар след кратък размисъл да се смили и се изказа само в полза на връщане на смъртното наказание, а не на моменталния разстрел. Жалко, при така мекушавост явно ще страдаме още…

Хубаво е за изграждането на чувство за национална (а защо не и евроатлантическа) солидарност също, че министър Лиляна Павлова определи вината за тежката ситуация като „обща”. А вие какво очаквахте- да си посипе главата със сняг (по липса на пепел, която е дефицитна стока по време на снежна криза, поради завишеното търсене по хлъзгавите пътища)?

Логично и успокояващо прозвуча също съждението на Лиляна Павлова, че не е работа на министрите да решават проблема с блокираната магистрала „Хемус”, макар те, както всъщност излиза, направо май са нарушили този принцип, като са се заели с несвойствената за тях дейност. А не бива - виждате докъде се стигна: само за един ден е имало над 22 хиляди сигнала от граждани, подадени на тел. 112. От тях за основателни са били приети 3 258.

Нима това не е притеснително за властта? Зимата тепърва започва, а снежната топка на недоволството може да ги затрупа още година преди изборите. Не бива да се допуска точно след като премиерът Борисов категорично отхвърли вероятността те да са предсрочни. А може би сега ще размисли?

В крайна сметка зима се предвижда да има и през януари 2013 г., а тогава лавината на недоволството може съвсем да задуши европейското ни развитие барабар с гражданите (за селяните – да не говорим - тази алчна, развилняла се пасмина от милионери, си е затрупана заслужено и сега, и никакви бентлита не могат да й помогнат).

Рецептата вече е посочена и управляващите ще трябва да преминат от думи към дела: повечко арести и ударно връщане към разстрелите, пък да видим дали някой ще посмее да се оплаква от хубавите магистрали, които така неблагодарно задръстваме. В края на краищата при Бай Тошо, когато имаше и арести и разстрели, никой не смееше да се оплаче по телефона. Аман от недоволни- и мобилни телефони им позволяват да си купуват, и пак са недоволни.

Изобщо,призивът е един: долу (ръцете от) властта, която строи магистрали, задръствани от задръстените българи, които не оценяват този жест и се позволяват да пътуват по тях!


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар