*
Борба с вредителите

ВЛАДКО ШАЛАМАНОВ ПРЕД NOSTRABET: КОЙТО ОБИЧА ЛЕВСКИ, ОСТАНА. АЗ СЪМ С ДВЕ РЪЦЕ ЗА ЛЕВСКАРИ И БЪЛГАРИ В ЛЕВСКИ

|
ВЛАДКО ШАЛАМАНОВ ПРЕД NOSTRABET: КОЙТО ОБИЧА ЛЕВСКИ, ОСТАНА. АЗ СЪМ С ДВЕ РЪЦЕ ЗА ЛЕВСКАРИ И БЪЛГАРИ В ЛЕВСКИ

Владко Шаламанов е закърмен със синята идея от дете. Започва да гони топката в школата на Левски и минава през всички детско-юношески формации, а след това вдига шампионската титла и Купата на България с представителния тим на клуба. Като треньор в школата на „сините“ е дал път във футбола на няколко поколения младоци.

В интервю за Nostrabet.com Владко Шаламанов разкрива как Левски може да бъде спасен и защо няма да се изненада, ако Живко Миланов стане старши треньор на клуба.

Г-н Шаламанов, обнадежден ли сте след двете поредни победи на Левски?

-       Две победи или повече този сезон не са от значение. Най-важно е финансовото състояние на клуба, тъй като според собственика дълговете са от 30 млн. лева. Иначе аз бих искал да дойде отново онзи момент, в който записваме серия от много поредни победи и само в два мача губим точки.

Кога ще дойде този приятен миг, позабравен от верните сини фенове?

-       Ще дойде, макар че ще почакаме. Ние ще изживееем този болезнен период. Въпрос на време е, но ще го преодолеем и тогава ще видим пак този Левски, който ни харесва.

Как гледате на варианта клубът да бъде обявен в несъстоятелност, за да се отърве от огромните задължения?

-       И през ум не ми минава мисълта за фалит. Все пак това е Левски, велик клуб и с голяма маса фенове. Не съм икономист, но в Левски има специалисти, които няма да допуснат подобно нещо да се случи. Още повече, че имаме голям капитал - нашите перспективни юноши.

Те ли ще спасят Левски?

-       Да. Пътят е един - да налагаме наши кадри, наши юноши, но такива, които показват качества и заслужават. Виждам, че по този път поема треньорът и се радвам, защото това е единственото разумно решение в момента. Но пак повтарям, да играят юношите ни, които показват, че го заслужават. Не такива, които да казват: Аз съм продукт на школата и трябва да играя.

Какво мислите за 17-годишния Марин Петков, който в последните два мача донесе шестте точки на отбора с два красиви гола?

-       Моето мнение няма да е обективно, защото съм бил треньор в школата и пред мен са израснали много поколения юноши, които са минали през мъжете и сега има такива в мъжете. Така че аз много държа на нашите юноши. Марин Петков е чудесен футболист, израсна пред очите ми. Дай боже, да вкарва още голове. Същото преди него направиха братя Цоневи, Стивън Петков и други. Могат да го направят и още наши момчета. Имаме ги достатъчно, но да не изреждам имена.

Имате ли поглед върху работата на треньорите в школата на Левски сега?

-       В школата са прекрасни треньори, те са създавали футболисти  и ще създават. По моите наблюдения разполагаме с прекрасни качествени момчета, набори 2003, 2004, 2005 и 2006. Те са бъдещето на Левски, но трябва да са внимателни и търпеливи към тях.

Може ли още през другия сезон младите да дръпнат Левски нагоре?

-       Не можем да кажем, че ще станем шампиони само с наши юноши, дори и десет скъпи чужденци да привлечем. Но може да се изгради една хомогенна сплав между сини кадри и опитни играчи. Където трябва, да се добавят рутинирани попълнения. Хубаво ще е една година да играят заедно, да влезем в топ 6 и да разполагаме с перспективен състав. И когато един ден клубът укрепне финансово, да се надгради и да тръгнем към върха.

Какво бихте казали за чужденците, които напуснаха клуба заради безпаричието?

-       Който обича Левски, остана, който мисли за пари, замина. Аз съм с двете ръце за тези, които останаха. Аз съм с двете ръце да има левскари и българи в Левски. Аз не искам чужденци в Левски.

Защо зачерквате чужденците?

-       Ако има чужденци при нас, нека да са стока и да са по-добри от нашите играчи. Да са например тип „Бардон“, който увличаше младите и те се развиваха край него. Бардон го постигаше със своя интелект, качества и характер.

Доколко е възможно Живко Миланов да бъде утвърден за старши треньор на Левски?

-       Тази идея не е лишена на логика, но Живко трябва да покаже, че заслужава подобно доверие. Собственикът е от дете в Левски, голямо име за клуба. Знае какви съвети да даде на Живко. При него Мъри Стоилов постигна много. Защо и Живко да не постигне нещо голямо? Той с нищо не е по-лош от други.

Кое е най-важното, което треньорът на Левски трябва да направи?

-       Най-важно е да се направи колектив, да има разбирателство между играчите, да си подават топката, без да се гледат. Треньорът да е психолог, да извлича максимума от всеки, да напасне футболистите в състава. Казвам, че колективът е №1 от личен опит. Навремето в Локо (Сф) се бяхме събрали много добри играчи, треньорът ни също беше име - Христо Ботев.  Но със Зума се провалихме. Когато пък бях в Славия, ни брояха за изпадащи, тъй като се бяхме събрали освободени играчи от Левски и ЦСКА. Ние обаче завършихме трети на полусезона и след това се класирахме за Европа. Етър навремето също имаше колектив и футболисти като Балъков, Цанко Цветанов, Бончо Генчев, Киряков. С треньор Георги Василев станаха шампиони. Сега пример как със силен колектив се успява е Локо (Пд). Освободиха Акрапович, наследи го Тунчев и продължават по правилния път. Лично за мен Тунчев може да стигне далече като треньор.

https://nostrabet.com/vladko-shalamanov-koito-obicha-levski-ostana/

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар