*
Борба с вредителите

ВЛАДИМИР УРУЧЕВ ЩЕ БЪДЕ СЪВЕТНИК НА НОВИЯ ШЕФ НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

|
ВЛАДИМИР УРУЧЕВ ЩЕ БЪДЕ СЪВЕТНИК НА НОВИЯ ШЕФ НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

Евродепутатът Владимир Уручев ще бъде съветник на новия директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, съобщи пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от агенция "Фокус".

"Г-н Николов не е тесен специалист и ще му бъде необходима такава помощ. Разбира се, г-н Уручев си остава евродепутат, но той прекарва половината от времето в България и може да бъде много полезен", обясни министърът. За рокадата в ръководството на централата се разбра вчера, когато бордът на директорите единодушно прие да освободи Александър Николов и на негово място да назначи заместник-министърът на икономиката Валентин Николов. Междувременно той бе освободен като заместник-министър. Николов е завършил Техническия университет със специалност двигатели с вътрешно горене.

Владимир Уручев пък е работил на различни длъжности в АЕЦ "Козлодуй" от 1981 г. до 1992 година.

Добрев посочи, че не е необходимо изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" да бъде тесен специалист, а по-скоро трябва да има организационни качества, да бъде упорит и да може да спазва сроковете.

"Мисля, че с г-н Николов това ще бъде налице. Това, което г-н Николов трябва да направи, е да ускори процеса на удължаване ресурса на 5-и и 6-и блок, както и по-активна работа по отношение на новата проектна компания за новата мощност в АЕЦ "Козлодуй", каза министърът. Според Делян Добрев изпълнителният директор на атомната централа трябва да осъзнава политическата отговорност това да се случи. Със забавяне в тези задачи беше мотивирана рокадата вчера.

Министърът все още не е предложил на премиера Бойко Борисов кой да заеме мястото на Валентин Николов като заместник-министър. Това ще се стане през следващите няколко дни.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар