*
Борба с вредителите

ВИДИНЧАНИ СЕ ЖАЛЯТ НА БОЙКО БОРИСОВ

|
ВИДИНЧАНИ СЕ ЖАЛЯТ НА БОЙКО БОРИСОВ

ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТЧАЯНО ПИСМО

ОТ ВИДИНСКИ ГРАЖДАНИ - ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ НА

ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ „АЗ ОБИЧАМ ВИДИН"

С АДРЕС : ГРАД ВИДИН 3700 УЛ."ГРАДИНСКА"№3

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ, ,

Пишат Ви обикновени хора от българския Северозапад, печално наричан вече „северозападнал" или „резерват Северозапад" - регионът с най-нисък жизнен стандарт в цяла Европа.

Пишем Ви с дълбоката увереност, че ще намерим подкрепа във Ваше лице, като се надяваме, че не са Ви чужди проблемите на този забравен от всички български край.

Ние живеем в град Видин, градът на Баба Вида, на Бдинското царство, на антична Рациария, градът на Дунав-мост-2....

Въпреки своя огромен потенциал, уникални природни и исторически дадености Видин е най-бедния регион не само в България, но и в целия Европейски съюз! Това не е наша констатация, това е официална информация.

Вие сте министър-председател на България, излъчен от една политическа сила, но досега с поведението си Вие доказвате, че управлявате нашата страна В ИНТЕРЕС НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ.

Ние, хора родени, отраснали и живеещи във Видин, считаме, че обедняването, обезлюдяването и изолацията на този европейски регион и неговото население е най-малкото нехуманно за 21-ви век. Скоро тези разрушителни процеси ще станат необратими, ако не намерим сила и воля да ги спрем.

За изминалите двадесет и две години на преход, се наслушахме на обещания от партийни централи и лидери, но регионът западаше и нито една управляваща политическа сила не намери волята да обърне нещата в правилната посока.

Сменяваха се президенти, правителства и кметове-сини и червени, но така и не се подготви цялостна концепция за възраждането на Видинския регион и той си остана ОТВОРЕНАТА РАНА НА БЪЛГАРИЯ.

ПРЕНЕБРЕЖИТЕЛНОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ВИДИН, ОСОБЕНО ПРИ ОБЯВЕНАТА ОТ ПРЕЗИДЕНТА Г-Н ПЛЕВНЕЛИЕВ ЛИНИЯ ЗА „БАЛАНСИРАНО РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНИТЕ" Е МНОГО ОБИДНО ЗА ВСИЧКИ НАС И ВЕЧЕ ПРИЛИЧА НА ДЪРЖАВНА ДИСКРИМИНАЦИЯ!

Господин ПРЕМИЕР, Видин УМИРА!

Видин се намира в хронична тежка криза!

Видин е прекършен, той е обезличен до неузнаваемост!

Сега Видин е само сянка на някогашния горд и прекрасен град на брега на Дунав, пълен с хора, пълен с живот!

Разберете, че тук хората са напълно отчаяни!!!

Повечето от нас вече загубиха вяра в обратимостта на разрушителните процеси тук, всеки ден нови хора вземат решение да напуснат града и го напускат, дори сега, докато Ви пишем това писмо!

На генерал Шарл Де Гол принадлежи мисълта: „Държавникът мисли за следващото поколение, а политикът за следващите избори".

В тоя ред на мисли ние всички във Видин още живеем с надеждата, че ще се появи такъв ДЪРЖАВНИК /а не политик или управник/ който със своето отношение и загриженост да обърне страницата на разрухата и да постави заедно с нас, гражданите, началото на обновлението на Видин, който от векове е естествения център на Северозапада!

Искрено се надяваме, че именно Вие ще сте ТОЗИ ДЪРЖАВНИК, който ще протегне ръка на нашия изоставен от всички регион.

На фона на мълчанието на политиците, ние, гражданите на Видин не можем повече да мълчим и пасивно да чакаме нещо да се случи!

Ние отчаяно търсим пътя по който да поеме Видин. Видин все още има силен дух, който сме наследили от нашите деди и прадеди и който още не е напълно смазан.

Ако трябва ще построим града си наново!

Искаме да насочим Вашето внимание към няколко особености:

Първо: Проблемите на региона са толкова тежки и натрупвани с години, че не е по силите на нито една местна власт да се справи сама без подкрепата на държавата.

Лошата пътна инфраструктура в региона безспорно е най-големия проблем, пред който сме изправени ежедневно, това възпрепятства инвестициите в региона, създавайки един затворен кръг от липса на средства и невъзможност за привличане на инвеститори.

Необходимо е да се инициира създаването на програма или стратегия за спешно икономическо съживяване на Северозапада, като тук включваме и трите области – Видин, Враца и Монтана. Дори, ако е нужно, да се подготви специален закон за развитието на региона. Такива законодателни прецеденти, касаещи регионалното развитие има в българската държавна политика отпреди повече от 70 години.

Второ: Северозапада е болезнена тема и затова се избягва вече 22 години, но тази тема все някога трябва да се отвори, за тези проблеми трябва да се говори.

Общините в Северозапада са обявени за най-бедните в Европейския съюз, според изследване на Икономическия институт на БАН животът в трите области Видин, Враца и Монтана замира поради липса на сериозни инвестиции и ясна грижа от страна на държавата към общините в региона. Тези области остават трайно на дъното на социалното развитие и имат най-нисък демографски баланс, поради което ако не се вземат спешни мерки, скоро Северозапада ще се превърне в територия, на която не живее население.

Време е ОТКРИТО да говорим за този край, той не е гетото на България или т.н. „северозападнала" България. Повече му приляга определението на писателя Йордан Радичков - „Няма по –прекрасен край от българския Северозапад", но България като че ли няма очи за красотите и достойнствата на Северозапада. Ние живеем в район, неповторим със своята природна красота, автентично български, с героична история, уникално културно-историческо наследство и географски предимства. Перлата на този край безспорно е Видин, достолепно кацнал на дунавския бряг като един „вечен страж" , великолепно съчетаващ в себе си античност, средновековие, буржоазност и съвременност Един от най-европейските български градове, който в последните 20 години е опустошен до неузнаваемост.

Икономическото западане на Видин оформи ниско самочувствие на цяло едно поколение млади хора, родени в годините на демокрацията, които нямат любов и уважение към града и се стремят всячески да го напуснат. Те изпитват срам от родния си град.

Трето: Трябват спешни спасителни мерки за:

- Рациария да получи статут на АРХИТЕКТУРЕН РЕЗЕРВАТ за да може този уникален по мащаб и размери античен римски град /наричан от археолозите българския Помпей/ да получи държавна грижа за неговото опазване и възстановяване като обект на античната култура. В противен случай само след няколко години от него няма да има и следа.

- Да се създаде работна група, която да предложи промяна в два важни държавни документа, които обричат на пряка дискриминация трите области от Северозапада : 1/ Регионалния план за развитие на Северозападния район на планиране 2007-2012 г. /макар, че за това вече може би е късно/ и 2/ Стратегическия план за развитие на културния туризъм в България.

- спечелени проекти за 12 милиона лева по линия на културно-историческото наследство има опасност да бъдат загубени поради липса на средства от община Видин за съфинанасиране. Това е малка частица от възможностите за експониране на уникалното археологическо и архитектурно богатство на Видин и трябва да се намери начин да се осъществи заложеното в тези проекти.

Четвърто: Община Видин се намира в състояние на свръхзадължнялост по редица причини. Това пречи да участва в проекти за привличане на евросредства, които изискват съфинансиране, но държавата може да осигури освобождаването й от това задължение или то да се поеме от държавата. Това е извънредна мярка, но ще ни даде достъп до жизненоважните европейски фондове, които сега са недостъпни за нас.

Уважаеми ГОСПОДИН БОРИСОВ, ,

Ние, гражданите на Видин, не стоим и няма да стоим бездейни, очаквайки бездушно съдбата си. Ние имаме примера на нашите предшественици, които отделяйки от залъка си строяха църкви, театър, читалища, училища, електрифицираха и водоснабдиха града си.

Но имаха и подкрепата на ДЪРЖАВАТА. Примерите са десетки. Затова по бойните полета три хиляди видински мъже дадоха кръвта си за нея, защитавайки каузата на България.

Защото за България Видин бе кауза и България бе кауза за Видин!

Искаме и днес да е така!

Затова се обръщаме към Вас като ръководител на българското правителство с надежда и отчаяна молба за съдействие.

Погледнете с добро око на българския Северозапад, на нашия Видин, за да дадете пример и на останалите политици!

Молим Ви лично Вас - вземете присърце проблемите на този регион, който при подходяща държавна политика за кратко време би могъл да се стабилизира и се превърне в добро място за живеене и за бизнес!

Крайно време е !

Отчаяно Ви молим, господин ПРЕМИЕР, да окажете нужното съдействие, щото съдбата на БЪЛГАРСКИЯ СЕВЕРОЗАПАД да стане НАЦИОНАЛЕН ПРИОРИТЕТ.

Предлагаме Ви нашето домакинство като ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ „АЗ ОБИЧАМ ВИДИН" формирано само и единствено на гражданска и патриотична основа, да удостоите града с организирането на ИЗНЕСЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ, за да се запознаете лично Вие и всички Ваши министри с проблемите на общината и областта, да се набележат мерки за излизане на община Видин и област Видин от безизходното икономическо и социално положение, в което се намираме от десетки години.

04.05.2012 година

град ВИДИН


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"


box_title_arrow.gifКоментари

  • Б.БОРИСОВ |

    НЕ МОЖЕ -СЕГА СТРОИМ МАГИСТРАЛИ,ПО КОИТО СОФИЯНЦИ ТРЯБВА ДА ОТИВАТ ДО МОРЕТО ЗА 3 ЧАСА ОЩЕ ТОЗИ СЕЗОН

box_title_arrow.gifНапиши коментар