*
Борба с вредителите

(ВИДЕО) ЗАСРАМЕНИ ЧИНОВНИЦИ

|
(ВИДЕО) ЗАСРАМЕНИ ЧИНОВНИЦИ

Преди Коледа кметът на община Враца Николай Иванов информира медиите, че общински чиновници с години не са плащали местни данъци и текси. Тъй като няма финансова санкция за такова нарушение, от общината решиха да направят позорен списък на длъжниците и така да ги накарат да се засрамят и да си платят вересиите. Изнасянето на имената във вътрешна страница на официалния сайт на общинската администрация даде възможност имената на длъжниците да бъдат прочетени от колегите им. Идеята се оказа добра и само за броени дни дълговете се стопиха от 12 бона до едва около 1000 лева.

Според шефа на финансовия отдел на община Враца Лев Митков крайната мярка да се огласят имената вече дава резултат. За броени дни голяма част от данъците са събрани, а други засрамени служители са подписали погасителен план за разсрочено плащане.

Лев Митков, главен финансист на Община-Враца: - Вие го наричате позорен списък, за мен той е „оня” списък, който беше публикуван в сайта на обшщината. Той изигра ролята на катализатор на съвестта на част от служителите, които си бяха позволили да забравят кои са.

Според гражданите наказанието за самозабравилите се длъжностни лица трябва да бъде по-строго.

- За мен идеята на общината да станат публични хората, които работят в общината и взимат заплата, а не са си платили данъците, е много добра.

- Абсурдно е, има хора, които все гледат някак да минат между капките.

- То е полезно тези хора да бъдат шамаросвани по-силно, а не само да се засрамват. То срамът е като божа роса по лицата им.

- То просто няма нужда от коментар /смее се/ - човек колкото по-горе стои, толкова по-забравя да си плаща данъците.

От общината обещаха всяка година да сурвакат в сайта нередовните си служители, за да не се допуска куриозното опрощаване на данъците им поради изтекла давност. Още по-куриозно е, че нередовни данъкоплатци има и сред общинските съветници, но законът не позволява да се огласят имената им без разрешението на местния парламент.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар