*
Борба с вредителите

(ВИДЕО) ВЪВ ФРИЗЕРА НА ПРИРОДАТА

|
(ВИДЕО) ВЪВ ФРИЗЕРА НА ПРИРОДАТА

Тръгнахме по дирите на читателски снимки и стигнахме до замръзналата най-дълга българска река Искър. Вижте какво мислят хората, дошли като нас на железния мост край Ребърково да се полюбуват на ледената атракция.

Според вековната традиция река Искър редовно е замръзвала през зимата, защото реката е била бистра и чиста на сълза. Преди да се появят хладилниците, хората от съседните селища разсичали замръзналата река и прекарвали ледените блокове на склад, наречен леденица. Там в подземието се нареждали един ред ледени блокове, после слама и пак лед, докато се напълни всичко. През лятото искърският лед служел за охлаждане на бира и лимонада, за производство на сладолед и за запазване на месо и мляко през горещините. Но след индустриалното замърсяване десетилетия наред река Искър не замръзваше. Сега това е добра поличба, че поне отчасти водата е станала по-малко мръсна.

Хората коментират, че освен маловодието и сибирските студове има и друга причина за замръзването на река Искър. Прави впечатление, че замръзналите участъци са около новопостроените малки ВЕЦ-ове в района на Лакатник, Крета и Мездра. Защото там течението на реката става по-бавно и се образуват разливи. Дали това ще доведе и до екологични проблеми, бъдещето ще покаже. Сега обаче можем да се порадваме на ледената атракция в речното корито, която не се случва толкова често във фризерите на природата..


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар