*

(ВИДЕО) УМНИТЕ РЕАКТОРИ В КОЗЛОДУЙ

|
(ВИДЕО) УМНИТЕ РЕАКТОРИ В КОЗЛОДУЙ

Нежна и тиха технологична революция се извършва в АЕЦ-Козлодуй, видя екипът на Модерна ТВ. С помощта на високите технологии българските ядрени енергетици лека-полека връщат на страната ни онова, което политиците изгубиха при преговорите за присъединяване към Европейския съюз. Оказва се че в близките няколко години само с 2 блока ще може да се произвежда почти толкова енергия, колкото преди с 6 реактора.

Таблицата на рекордите в АЕЦ-Козлодуй има най-висок връх 20 милиарда киловатчаса, произведени с работещите 6 реактора. Когато реакторите спадат до 4, рекордът за годишно производство е 19 милиарда киловатчаса. Сега с 2 реактора върховото постижение става близо 16,5 милиарда. И това не е всичко- постоянно расте коефициентът за използване на ядрените мощности и хилядниците ще надхвърлят проектната си мощност с 10 процента. Което означава годишното производство в близко бъдеще да надхвърли 18 милиарда киловатчаса екологично чист и най-евтин ток. Ето как коментират този прогрес директорът на централата Александър Николов и министърът на енергетиката Трайчо Трайков.

Българските умни машини, които могат да се конкурират със световното СМАРТ качество, се намират в най-проверяваната в света АЕЦ-Козлодуй, която издържа блестящо и стрес-тестовете след аварията във Фукушима. Тук ще се развива и най-големият проект на българската енергетика- удължаване на срока на 5 и 6 блок и изграждането на същата площадка на 7 и 8 блок. Министър Трайков обяви вчера, че вярва в това.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар