*
Борба с вредителите

(ВИДЕО) ПРАЗНИК В АВАНС

|
(ВИДЕО) ПРАЗНИК В АВАНС

В навечерието на националния празник 3 март хората от Мездра отбелязват в аванс 135 години от освобождението на своя регион. По този повод е подредена оригинална изложба на старинни оръжия и военни униформи, която връща времето назад и показва как се е раждала българската свобода.

Изложбата представя главните действащи лица в Руско-турската освободителна война от 1877-78 година. Повече от век след бойните действия става ясно, че истинските герои на Освобождението не са прославените генерали и главнокомандващи, а редовите солдати, опълченци и техните командири, повели ги в атака за „Свобода или смърт юнашка”. Затова уникалните оръжия от онова време, тези неми свидетели на драмата на Балканския полуостров, днес са исторически реликви на народната памет.

В дните до 3 март тук ще дойдат за своя урок по родолюбие стотици ученици и граждани от Мездренския край. Първите от тях вече са написали в книгата за впечатления, че оценяват уникалните експонати като чудотворни икони в храма на българската свобода. Пред които всеки от нас трябва да застане в минута мълчание.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар