*
Борба с вредителите

(ВИДЕО) ПРАЗНИЦИ - БЛИЗНАЦИ

|
(ВИДЕО) ПРАЗНИЦИ - БЛИЗНАЦИ

Днес и утре честваме празници-близнаци- Антонов и Атанасовден. Старите българи си представяли, че живеят двама братя близнаци, ковачите Антон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.

Много от древните религии в праисторията на човечеството са почитали божество, което е изобразявано като ковач. Култът към огъня и неговия повелител, който кове горещото желязо, се предава от поколение на поколение. На много места двата празника се почитат като връзката между майстор и калфа. Такъв патриархален модел откриваме във врачанския квартал Кулата, където досегашният кметски пълномощник Страхил Михайлов и най-малкият му син Страхил продължават традициите на фамилния занаят-подковаването на коне. Другояче казано- налбантството. Както ковачът, така и налбантинът са почитани като големи майстори векове наред в общество, което се е крепяло на конската сила и подкованите копита. Според семейната традиция двамата Страхиловци оставят конете си боси по Коледа да им отпочинат копитата и дружно ги подковават точно на Антоновден, за да свикнат с новите си железни обувки и да бягат леко на кушията за Тодоровден..

На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка". Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве. Обичаят се почита и от баба Мария в село Кулата.

Да са живи и здрави именниците Антон и Атанас, които носят лични имена, горещи, гъвкави и яки като желязото, от което са изковани.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар