*
Борба с вредителите

(ВИДЕО) ОПАСЕН ЯЗОВИР

|
(ВИДЕО) ОПАСЕН ЯЗОВИР

Вой на сирена стресна жителите на врачанското село Горно Пещене в събота и обяви оранжев код заради започналото голямо снеготопене. Така кметът Кирил Попов предупреди своите съселяни да бъдат готови за евакуация, защото има опасност внезапно да се скъса пропуканата стена на язовир „Сухия Скът”.

Критичната ситуация на язовир „Сухия Скът” изненада експертите, които само преди броени дни извършиха проверка на всички водоеми във Врачанска област и не откриха опасност от наводнение. Обаче началото на снеготопенето завари язовира пълен до ръба на стената, която има пукнатини и скрити течове в основата.

Кирил Попов, кмет на Горно Пещене: - Вчера бяхме създали всички условия за евакуация на населението, включително и малко паника се получи. Лошото е че ще засегне централната част на селото, където има най-много хора. И 3-4 километра от шосейния път попадат във водозаливната зона и жертви ще има каквито и мерки да се вземат.

Жителите на Горно Пещене се тревожат, че бедствието може да изненада както експертите, така и беззащитното население.

Петко Иванов, с. Горно Пещене: - Язовирът е опасен от 20 години и не се използва и никой не взима мерки. Аз цяло лято съм бил на язовира и знам в какво състояние е. За селото е много опасен.

Николай Цветков, с. Горно Пещене: - Стената е пропукана от доста време, остава един метър да прелее и трябва го оправят.

Техническо решение за обезопасяването на опасния язовир има и хората настояват веднага да се продълбочи преливника и да се намали риска от стихийно бедствие.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар