*
Борба с вредителите

(ВИДЕО) МАРТЕНСКАТА МАГИЯ

|
(ВИДЕО) МАРТЕНСКАТА МАГИЯ

Магическата сила на мартениците се проявява с пълна сила тогава, когато са изработени собственоръчно и се даряват на най-близките хора. Това научиха децата от Враца на традиционните мартенски работилници за червено-бяла магия в историческия музей.

Според народната традиция мартенските амулети за здраве и плодородие задължително се изработват от домашна вълна, която се шари с природни багрила. Съчетанието на мъжкото и женското начало е символ на пролетта и възраждането на живота, разказва младата етнографка от музея Силвия Веселинова.

Силвия Веселинова, етнограф: - Бялото е символ на чистотата, червеното е символ на здравето и живота. Затова с тези два цвята ние искаме да пожелаем здраве и благоденствие на нас и нашето семейство.

Във Врачанско е запазена и вековната традиция да се посреща Баба Марта като се закичват и изворите на питейна вода, защото тя е основата на житейския кръговрат.

Силвия , етнограф: - Даже някога са закичвали и агънцата и козлетата в обора, за да има не само здраве на хората, но и плодородие и плодовитост на животните и овощните дървета.

Децата ще занесат вкъщи мартеничките, които измайсториха в работилницата на Баба Марта, за има здраве и щастие в семейството


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар