*
Борба с вредителите

(ВИДЕО) ДОСТОЙНО ЕСТЪ

|
(ВИДЕО) ДОСТОЙНО ЕСТЪ

Цяла България остана впечатлена от вчерашната среща на Врачанския митрополит Калиник с медиите. От всичките 11 владици в „оня списък” на Държавна сигурност, само дядо Калиник постъпи достойно и публично поиска прошка от онези, вярващи или невярващи, които евентуално е засегнал със своята дейност.

За никого не съм донесъл и не съм направил лошо, а съм работил според вярата и убеждението си в полза на държавността и българския народ, каза с авторитет и достойнство дядо Калиник и изненада приятно медиите със своята точна мисъл и откровеност. Той наистина се оказа достоен за подкрепата и доверието, които му декларираха от Врачанския епархийски съвет и епархийското духовенство.

Приносът на дядо Калиник за Българската православна църква е безспорен, защото той успя чрез „сделка” с тоталитарния режим да легализира църквата, да я направи достъпна и неподлежаща на репресии, въпреки комунистическите забрани и атеизъм. Апогей в народополезната дейност на Негово високопреосвещенство бе честването на 250-годишнината от рождението на свети Софроний епископ Врачански и изграждането на величествения паметник, което бе истинско чудо в онези времена на безбожие и нихилизъм. Някога Софроний сам се нарече грешник, но историята го поправи с ореола на светец. Сега историята ще даде прошка на дядо Калиник, защото е мерил земните си дела „ на ползу роду своему болгарскому”.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар