*
Борба с вредителите

(ВИДЕО) АДВОКАТЪТ НА БОТЕВИТЕ ЧЕТНИЦИ

|
(ВИДЕО) АДВОКАТЪТ НА БОТЕВИТЕ ЧЕТНИЦИ

Врачанската адвокатска колегия и Висшия адвокатски съвет организираха фотоизложба на първия известен български служебен защитник Илия Цанов, спасил оцелелите ботеви четници. Благодарение на неговата блестяща защита не е произнесена нито една смъртна присъда срещу 18-те оцелели от Ботевата, Таностояновата и Патревата чети, изправени пред извънредния съд в Русе през 1876 г.

Турското обвинение иска смърт чрез обесване на 13 от подсъдимите, а за други петима - привременен затвор. От служебния защитник Илия Цанов се очаква само да направи прошение за милост.Той обаче прави блестяща пледоария на перфектен турски език, подкрепена със сериозни правни аргументи и призовава съда да не уважи искането на обвинението. Благодарение на Илия Цанов този процес приключва, без да е произнесена нито една смъртна присъда. След тази блестяща защита, той изгубва работата си, но остава в историята.

Илия Цанов е роден на 27 юли 1835 година във Видин. По майчина линия той е потомък на Шишмановия род. Учи в Свищов , след което работи в османската администрация в родния си град. От 1868 година Цанов е адвокат в търговския съд в София. В същата година се оженва за Екатерина Анкова от Враца. Така той се сродява с Мито Анков- бъдещият председател на Врачанския революционен комитет.

След Освобождението Цанов работи в администрацията на Временното руско управление. За кратко е зам.кмет на София. Той е един от водачите на Либералната партия и е избиран за народен представител.От 1884 до 1886 година е министър на външните работи и изповеданията в правителството на Петко Каравелов. На тази длъжност той участва в преговорите за сключването на Топханенския акт през 1886 година. Това е българо-турска спогодба, според която Съединението на България юридически се признава международно.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар