*
Борба с вредителите

ВЕСЕЛА ДИМИТРОВА ПРЕД NOSTRABET: СПИРАМ СЛЕД СВЕТОВНОТО, ИСКАМ ДА СИ ПОЧИНА

|
ВЕСЕЛА ДИМИТРОВА ПРЕД NOSTRABET: СПИРАМ СЛЕД СВЕТОВНОТО, ИСКАМ ДА СИ ПОЧИНА

Ансамбълът по художествена гимнастика ни зарадва с Олимпийската титла в Япония, след като Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова детронираха рускините с перфектно изиграни съчетания. Архитект на този триумф е Весела Димитрова. Треньорът, който свърши прекрасна работа през последните години и след като нейните момичета взеха отличия от Световни и Европейски първенства и Световни купи, стигнаха своя спортен Еверест в Токио. В интервю за Nostrabet.com Весела Димитрова говори за своите грации и какво е изпитала, докато играят на олимпийския килим и обяснява защо планира да се раздели с поста си.

Г-жо Димитрова, Вие и Вашите гимнастички сега заслужено обирате овациите в България. Благодаря Ви, че въпреки натоварения график, отделихте време и за разговор с нас!

– Аз също Ви благодаря, че ме потърсихте и с радост ще отговоря на Вашите въпроси.  

Осъзнахте ли вече какво постигнахте в Токио?

– Вече започнах да осъзнавам. Като видях колко топло ни посрещнаха в София, във Варна и на други места, какво отношение, какво уважение получаваме, си давам сметка, че наистина сме направили нашите сънародници щастливи.  

Когато тръгвахте към Япония, какво си казахте?

– Исках момичетата да продължат да тренират пълноценно и на японска земя, и в самото състезание да реализират дългогодишната ни работа.  

Бяхте ли уверена, че ще прекъснете хегемонията на Русия на Олимпийски игри?

– Вярвах на моите момичета и вътрешно усещах, че ако играят на върха на възможностите си, нещо в което не съм се и съмнявала, ще имаме повод за огромна радост и дори странични фактори няма да ни попречат да постигнем мечтата си.  

Имаше ли критичен момент по време на самото състезание?

– Не видях такъв. Бях спокойна, защото виждах, че момичетата играят перфектно съчетанията си. Те не допуснаха грешка и техният триумф е безспорен.  

Защо тогава рускините ревнаха, че са ощетени?

– Всеки има право да говори, каквото си иска. За мен е важно, че специалистите в залата единодушно признаха, че първото място на България е заслужено с оглед на сложността на съчетанията и тяхното изпълнение.  

Не мислите ли, че от щаба на Русия скочиха на съдиите по две причиниза да омаловажат титлата на България и да оправдаят своя провал?

- Има някаква логика в това, но не мисля, че трябва да коментирам повече. Съдиите и специалистите отдадоха заслуженото на нашия ансамбъл и единствено това е от значение.  

Допускате ли, че на Световното през ноември, което отново е в Япония, съдиите ще гледат с друго око на Вас?

– Ние винаги сме били обект на едно по-специално отношение от страна на съдиите, така че за нас няма да се случи нещо по-различно. Целта ще е отново да играем перфектно, за да сме зависими от самите себе си.  

Ще успеете ли да мотивирате за толкова кратко време Вашите гимнастички за нов голям успех, ще успеят ли и те да имат нагласата, каквато имаха на Олимпиадата?

– Мисля, че ще отидем максимално добре подготвени и на Световното, и момичетата отново ще дадат всичко от себе си. Те знаят, че е трудно да се изкачиш на върха, но два пъти по-трудно е да се задършиш на него.  

Г-жо Димитрова, Вашите грации обявиха, че Шампионатът на Планетата ще бъде последното им състезание. Съществува ли поне минимален шанс да ги разубедите да променят решението си?

– Няма да е коректно от моя страна, да искам нещо друго от тях, щом са взели това решение. Защото знам какъв труд и усилия положиха през годините, колко нерви изразходиха и колко изтощени са психически, физически и емоционално. Като техен треньор ще уважа решението им.  

Вие имате ли сили да продължите напред?

– Аз също съм на предела на възможностите си след толкова години напрежение и след Световното смятам да спра и да си взема почивка.  

Значи няма да водите следващия ансамбъл?

– Няма да го водя, но съм спокойна, защото имаме специалисти, които да продължат традициите. Но, след като си почина, отново ще работя за художествената гимнастика в България.  

Разкрийте поне кои ще наследят златните ни момичета от ансамбъла?

– Направили сме подбор и сме се спрели на 16 гимнастички. Предстоят им лагери и от тях ще останат 10, сред които ще са тези, призвани да бъдат следващите златни грации в ансамбъла.
Източник: https://nostrabet.com/vesela-dimitrova-spiram-sled-svetovnoto-iskam-da-si-pochina/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар