*
Борба с вредителите

ВЕЧНИТЕ КАУЗИ НА ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ

|
ВЕЧНИТЕ КАУЗИ НА ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ

Кафене.нет

Новоучредената формация ГОРД - „Гражданско обединение за реална демокрация”, ще се превърне в голяма партия, колкото и днес това да изглежда невъзможно, каза в интервю за „Дарик кафе” един от учредителите на ГОРД литературоведът проф. Валери Стефанов.

Интелектуалците винаги са проявявали добър усет към каузите, които имат бъдеще. Особено в България. Ресторантът на Съюза на писателите на ул. "Ангел Кънчев" е свидетел на това.

Сега, български професор-литературовед усеща, че новата формация ГОРД, създадена от архонт /каквото и да значи това/ и евродепутат, има светло бъдеще. Точно такова, каквото имаше социализъмът в България преди 1989 година.

Ако все още изпитвате някакви съмнения за мотивите на професора, за когото, за съжаление, не сме чували, ето още малко информация за размисъл:

Той прогнозира, че обединението ще участва реално във властта. Като личен мотив да се включи в политиката проф. Стефанов посочи маргинализацията на интелигентните хора в България, както и парадокса, според който нацията произвеждала плебеи, но не и елити.

Очевидно, произведените до момента плебеи не успяват да отговорят на изискванията на интелектуалците и се възпроизвеждат с пагубни темпове вътре в страната, докато елитите постепенно изчезват по пътя за, както и във Виена, Австрия, и Маями, щат Флорида.

„Ако все още имаме самосъзнание на граждани, а не самосъзнание на руски мужици, които лежат на печката и псуват помешчиците, трябва да участваме по различен начин в разбирането на действителността, в която живеем и в нейната реална промяна”, коментира той.

Точно това е причината, поради която професорът е решил да се влее в редиците на партията на бореца...пардон, европейския шампион по бойни изкуства Слави Бинев, чието интелектуално излъчване не престава да ни стъписва, каквото и да мислите за това.

Любопитно е също така, че каузата на новата политическа формация се представя толкова активно от радиостанция, собственост на бивш офицер от Държавна сигурност, живеещ във Виена, но все още служещ на приятелите в София.

Вероятно, в действие е пусната отново отново старата рецепта за разводняване на електората, който трябва да бъде разхвърлян сред възможно най-много формации и объркан в дебрите на политиката, докато за правилната партия гласуват вечните твърди глави.

Вижда се, че политиката на правителството по отношение на някои енергийни проекти и приятели на БСП не се харесва повече и трябва да се вземат мерки. Ето, точно тук отново на помощ идват интелектуалците.

А, когато дойдем пак на власт, можем да им отворим отново кафенето на ул. "Ангел Кънчев", от където да гледат към светлото бъдеще и да мечтаят за Виена и Маями.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар