*
Борба с вредителите

ВЕЧЕР НА ТАНЦЬОРИТЕ-ВЕТЕРАНИ ОТ МЕЗДРА РАЗВЪЛНУВА УЧАСТНИЦИТЕ

|

Идеята за провеждането на първата по рода си вечер на танцьорите-ветерани от Мездра се родила през май т. г., когато Представителният танцов ансамбъл при градското НЧ „Просвета” отбеляза с празничен концерт-спектакъл 65-годишния юбилей от своето създаване. С организаторската работа се заел Инициативен комитет в състав: Соня Русинова, Таня Гергова и Никодим Нанов. Така наскоро в ресторант „Родина” се събраха над 120 танцьори от различни поколения, като се започне от доайените Георги Йотов, Маргарита Николова и Тинка Манчева, които играят в състава още от 1965 г., та се стигне до най-опитните в сегашния ансамбъл Георги Гелев, Тихомир Илчев, Дарина Ватова и Нели Цекова.

Добри думи за прощъпулника на това хубаво начало заслужава най-вече дългогодишният художествен ръководител на състава (1958 – 2001) Панталей Томов (Панко), който в момента, макар и на 77 години, продължава да предава своята безгранична любов към самодейното танцово изкуство на децата от Зверино.

Три бяха кулминационните моменти в тази незабравима вечер. Първият: когато безподобният виртуоз на ударните инструменти Георги Гергов (Гого) призна на всеослушание колко много обича своята съпруга, вторият – когато на хорото, извило се чак до небето, се хванаха всички брачни двойки, залюбили се, докато са били в танцовата, и третият: когато на импровизираната сцена заиграха „Чорбаджийска ръченица” Маестро Панко Томов и неговият най-добър ученик, сегашният ръководител и хореограф на състава Мирослав Аспарухов.

„Напълниха ми душата!” и „Ех, какво нещо са българските народни танци!” - тези две възклицания, неволно изтръгнали се от Панко, може би прилягат най-точно на това, което се случи и което всички се надяват да се повтори догодина.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар