*

ВДИГАТ ПАМЕТНИК НА ЯНА ЯЗОВА В ЛОМ

|
ВДИГАТ ПАМЕТНИК НА ЯНА ЯЗОВА В ЛОМ

Паметник на голямата българска поетеса, ломчанката Люба Тодорова Ганчева, известна в литературните среди като Яна Язова, ще бъде издигнат в Лом. Новината дойде след среща на проф. Хилде Фай - председател на Международната фондация европейски форум и Международното немско-българско културно дружество с кмета на общината Иво Иванов и председателката на постоянната комисия по културата в Общинския съвет Дафинка Борисова. В срещата взеха участие и скулпторите Марин Марков и Иван Ладжов .
Цялостното честване на столетието предвижда поредица от прояви, които ще се състоят в Лом през септември – съобщи председателят на дружество „Будители” в област Монтана Юлий Йорданов. То ще премине под почетния патронаж на кмета на община Лом Иво Иванов.
В програмата са включени: научна конференция, която ще е в Лом с участието на изследователи от Института по литература при Българската академия на науките и няколко университета, изложба на държавната агенция „Архиви”, спектакъл по произведения на Яна Язова с участието на актьори от софийските театри, отчитане резултатите от националния литературен конкурс на името на писателката и други.
Родният град на именитата авторка ще ознаменува столетието с откриване на нейн паметник. Скулптурата, която ви показваме, е дело на големия български майстор в областта на пластичните изкуства, нашия земляк проф. Андрей Николов – преподавател в Художествената академия от 1931 до 1940 година. Той създава тази своя творба, пленен от красотата и обаянието на Язова. Скулптурата е притежание на Националната художествена галерия. Паметникът ще бъде висок 1,90 метра. Отливката ще бъде направена от скулптора Марин Марков.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар