*
Борба с вредителите

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ВИДИНСКАТА СИНАГОГА ОТНОВО НА ДНЕВЕН РЕД

|
ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ВИДИНСКАТА СИНАГОГА ОТНОВО НА ДНЕВЕН РЕД

Денят на жертвите на Холокоста и 70-годишнината от спасяването на българските евреи отбелязваме след няколко дни- на 10 март. Датата е определена с решение на българското правителство през 2003 година. На този ден почитаме паметта и на 11 хиляди евреи от Македония и Беломорска Тракия, загинали в нацистиките концлагери.

"От една страна трябва да се преклоним пред паметта на жертвите, от друга- да се радваме, че българските евреи бяха спасени", каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН Елин Тодоров, председател на регионалната организация на евреите "Шалом" в Лом.

"Уроците от Холокоста трябва да се помнят и да се популяризират, за да не се повтарят грешките от историята ни", допълни Тодоров.

В Лом, денят ще бъде отбелязан с възпоменателно тържество и поднасяне на цветя пред монумента в крайдунавския град, издигнат в памет на загиналите евреи. Паметникът е изграден на мястото, откъдето над 4 хиляди евреи от Македония и Беломорска Тракия, се качват на корабите, с които по Дунав са отведени към лагерите на смъртта.

"Евреите от Македония и Тракия са докарани с конски вагони в Лом на 20 и 21 март 1943 година. Тогава ломчани проявили съпричасност към участта на задържаните- носели им вода и храна, погребвали починалите по време на пътуването хора", разказа Елин Тодоров.

Видин е бил градът, в който евреите, идващи от Европа в Османската империя, се установявали най-напред. Това става ясно от разказа на главният секретар на "Шалом" Йосиф Меламед.

"Видин е град, който е много близък до сърцата на българските евреи. Моят баща също е тръгнал оттам. Наскоро разговарях с един стар видинчанин- Аврам Папаров, който ми разказа, че е много признателен на Видин: "Когато не ни приемаха никъде на работа заради Закона за защита на държавата, местната бирена фабрика назначи негласно баща ми и по този начин оцеляхме", предаде разказа на възрастния мъж Йосиф Меламед.

Символът на евреите във Видин- Синагогата от години обаче се руши и предизвиква дискусии за спасяването му. Изготвен е проект за възстановяването на сградата, който е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство.

"Имаме готовност да подпомагаме проекта. Вече разговарях с посланика на Израел у нас по този въпрос. Той е изключителен приятел на "Шалом" и на България и заяви, че е готов да съдейства по всякакъв начин", допълни Йосиф Меламед.

Че ще бъде възстановена сградата на виднската Синагога обеща и областният управител Цветан Асенов:

"Работният проект е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство и в момента е в Министерството на културата. Надявам се всеки момент да излезе оттам одобрен, така че да приключим целия казус."

Областният управител на Видин добави, че ще бъде предложено сградата на Синагогата да бъде включена в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това ще улесни финансирането на проекта за възстановяването й.

Синагогата във Видин е втората по големина по поречието на Дунав, след тази в Будапеща и в България, след софийската. Еврейският храм в крайдунавския град обаче изпреварва останалите религиозни здания със своята красота. Защо не се реализира проектът за възстановяване на Синагогата във Видин, попитахме и министърът на културата в оставка Вежди Рашидов:

"Преди всичко е задължение на собственика да прави проекти и да се грижи за своята собственост. Синагогата, която е една уникална сграда и би била фантастична атракция като паметник на културата за Видин, си заслужава да бъде ремонтирана. Много често водя разговори с еврейската общност за спасяването на храма. Трябва да се работи по-активно.."


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар