*
Борба с вредителите

ВАСИЛ ДРАГОЛОВ ПРЕД EFIRBET: СЪБРАНИТЕ ОТ КОЛ И ВЪЖЕ ЧУЖДЕНЦИ ПРОВАЛЯТ ЛЕВСКИ

|
ВАСИЛ ДРАГОЛОВ ПРЕД EFIRBET: СЪБРАНИТЕ ОТ КОЛ И ВЪЖЕ ЧУЖДЕНЦИ ПРОВАЛЯТ ЛЕВСКИ

Васил Драголов е една от големите легенди на Берое и едно от златните момчета от незабравимата за феновете в града на липите 1986 година. Тогава Драголов е с огромна заслуга за спечелените златни медали, като вкарва и последния гол за своите за сезона, който узаконява единствената шампионска титла за отбора досега. Васил Драголов е играл също и за Левски, и е сред „сините“ играчи с два гола в един мач срещу вечния враг ЦСКА. Бил е също част от националния отбор на България на финалите на световното първенство в Мексико през 1986 година. В ексклузивно интервю за Efirbet.com Васил Драголов коментира неволите на Берое, Левски, родния футбол и националния тим.

Г-н Драголов, в последните четири мача във всички турнири Берое е без победа и с три поредни загуби. Защо се получи така?

Слабо играем, футболистите не дават максимума от себе си. Най-добрият им мач беше срещу Лудогорец, но и в него играха само 30 минути през първото полувреме.  

Вашето обяснение за футболната немощ?

Една от причините е, че чужденците ни са посредствени. Много от тях не са си намерили отбори и са дошли тук, за да ги направим велики. Сега ще изкарат, че са били контузени, за да оправдаят привличането им. А те нито повишиха класата ни, нито имаме по-добри резултати.  

Но в отбора има достатъчно българи?

Има, но я няма добрата организация на играта, в много малко минути от мачовете играем като отбор, което е крайно недостатъчно. Срещу Славия например поведохме, после изтървахме 2-3 положения, бяхме на ниво 10-15 минути и спряхме. През второто полувреме вместо да ги довършим, се прибрахме отзад, накрая ни изравниха и изгубихме две точки. Това един сериозен отбор не би го допуснал.  

Берое е трети по бюджет, но изглежда таванът му е петото място?

Ще завършим на пето място, защото не може да изместим Арда от четвъртото. Ако паднем и на „Лаута“ обаче, има опасност да се сринем. Това ще е допълнителен удар върху самочувствието и увереността на играчите.  

Кой е основният проблем на любимия Ви клуб?

Глобалният проблем е, че в ръководството никой не знае как се управлява професионален клуб. Проблемът може лесно да се реши, ако в управата влязат нови хора, които притежават управленчески и мениджърски качества, и могат да ръководят футболен клуб. Не е казано, че трябва да са от Стара Загора.  

Страдате ли, като гледате как Берое се мъчи на терена?

Не ми е приятно, но за мен това не е Берое. Няма беройци в отбора, както винаги е било. Едно време Берое беше силен, защото разчиташе на свои кадри. Вземахме и млади играчи отвън, но те още като юноши започваха да играят при нас и приемаха каузата „Берое“ на присърце. Много бих се радвал, ако водещите играчи при нас не са чужденци, а кадри от школата ни и други българи.  

Като казахте школата, тя не произвежда ли футболисти за представителния тим?

Школата ни е трагедия. Там са само „специалисти“ от други градове, които разчитат изцяло на компютърни умения. По електронен път подбират „таланти“, по профил на играчи и CV. Вместо да стоят в кабинетите, да излязат от базата, и да идат да гледат мачове на младите. В елитните групи, по градове и села, да ходят и по училищата. Ако направят всичко това, ще имат по-големи възможности за качествен подбор.  

Г-н Драголов, Вие бяхте и футболист на Левски. Как виждате „сините“ сега?

Там проблемите са сходни с нашите в Берое. В Левски чужденците са събрани от кол и въже. Не стават. Само Робърта е стока.

Чужденците ли провалят Левски.   Очакваше се Левски да е по-добър от есента с новите попълнения и след една пълноценна зимна подготовка, но не се получава?

Как да се получи, като пазаруват на килограм. Вместо да хвърлят парите си на вятъра за анонимни легионери, да налагат млади българи.   На кое място ще завърши Левски? Ще се борят за седмото, въпреки че Царско село и ЦСКА 1948 имат по-големи шансове да го заемат. Казвам го, защото с оглед на програмата и състоянието на отборите, Черно море е фаворит за последния отбор, който ще попълни шестицата.  

Харесва ли Ви футболът, който се играе у нас?

Няма напредък. Ниско качество, няма какво да видиш. Не е добре за родния футбол, че един отбор 10 години поред е на върха. Едно, че няма конкуренция и повече мачове под напрежение, което не води до качество, и второ, в нашия шампион са 18 чужденци. Къде са българите?  

Много сте „чувствителен“ към чужденците, те ли дърпат футбола ни надолу?

Те блокират развитието на перспективните българи. Трябва да се въведе някакво ограничение за чужденци. Например само по трима-четирима от тях да са на терена. Иначе клубовете да си картотекират колкото си искат чужденци, но по време на мачовете в игра да не са повече от четирима.  

Доста сте критичен към нашия футбол. Нещо хубаво не виждате ли?

Хубаво ще е, ако има повече отбори в провинцията като Арда – там правят футбол, инвестират в база, разполагат с добър треньор и отбор, и третото или четвъртото място ще им отива. Хубаво ще е също да гледам повече млади български футболисти с качества като Доминик Янков.  

Много отбори проплакаха от съдиите. Наистина ли не свирят по правилата и защо?

Напротив. Съдийството ни е добро, но за треньорите и шефовете е най-удобно да си измиват ръцете след загуби с реферите. За мен съдиите в България се справят по-добре, отколкото футболистите.  

Какво очаквате от първите три мача на България в квалификациите за световното в Катар срещу Швейцария, Италия и Северна Ирландия?

Ако вземем точка, ще е успех.  

Защо сте такъв песимист? Имаме нов селекционер, той ще повика нови играчи, може пък с тях да потръгнат нещата?

Когото и да покани, сигурно ще излязат поредните „дърводелци“, след като изборът откъм качество е лимитиран.  

Много специалисти възлагат надежди на излезлите от младежкия тим на България играчи и смятат, че ще бъдат част от едно по-добро бъдеще на националния отбор?

Много се шуми за тези „младежи“, но нека първо да изиграят няколко мача за България в квалификациите и тогава да ги оценяваме и анализираме. Експерт Efirbet
Източник: https://efirbet.com/vasil-dragolov-sybrani-ot-kol-i-ot-vyje-chujdenci-provalqt-levski/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар